11:22 03.06.2020

Україна незабаром представить офіційну делегацію на переговорах з Іраном щодо збитого літака "МАУ" - МЗС

2 хв читати
Україна незабаром представить офіційну делегацію на переговорах з Іраном щодо збитого літака "МАУ" - МЗС

Найближчим часом Україна представить свою офіційну делегацію на переговорах з Іраном щодо збитого біля Тегерана літака "МАУ", повідомило Міністерство закордонних справ України.

"Заступник міністра поінформував співрозмовника про перебіг формування офіційної делегації України на переговорах з Іраном. Найближчим часом Україна представить свою команду переговорників", - ідеться в повідомленні МЗС України в середу.

Під час зустрічі з послом Ірану в Україні Манучехром Мораді заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін наголосив на необхідності забезпечення іранською стороною прозорого й об'єктивного розслідування, спрямованого на встановлення причин катастрофи літака, притягнення винних до відповідальності, виплати компенсацій родинам загиблих тощо. Єнін відзначив важливість повної та безумовної співпраці іранської сторони в питанні швидкої розшифровки бортових самописців відповідно до норм міжнародного права.

"У відповідь Манучехр Мораді запевнив у готовності Ірану до діалогу з Україною у правовій, технічній та політичній площинах задля врегулювання проблемних питань, пов’язаних з наслідками авіакатастрофи, а також повідомив, що Іран розглядає Україну як пріоритетну державу і контексті проведення розслідування та розшифрування чорних скриньок збитого літака", - повідомляє МЗС.

Посол також зазначив, що поширена деякими іранськими ЗМІ інформація щодо намірів уряду Ірану передати самописці для розшифрування Франції, з огляду на "затягування" українською стороною переговорного процесу, не відповідає дійсності та не відображає офіційної позиції Тегерана.

Учасники зустрічі домовилися зміцнювати взаємодію на дипломатичному рівні з метою прискорення вирішення наявних проблемних питань.

Як повідомлялося раніше, пасажирський літак Boeing 737-800, авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі Міжнародного аеропорту ім. імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев'ятеро членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН і Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що Boeing помилково збили іранські військові.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА