19:12 03.06.2020

Україна стоїть перед величезним викликом у боротьбі з російською пропагандою - європейський дипломат

5 хв читати
Україна стоїть перед величезним викликом у боротьбі з російською пропагандою - європейський дипломат

Кремль змінює нинішні дезінформаційні наративи залежно від ситуації з пандемією COVID-19, заявив у інтерв’ю Promote Ukraine Петер Стано, головний речник з питань зовнішніх справ та політики безпеки Європейської служби зовнішніх справ. Він зазначив, що країни Східного партнерства є дуже очевидною мішенню для пропаганди та дезінформації з боку Росії.

Петер Стано зазначив, що коронавірус приніс багато можливостей для всіх, хто бере участь у дезінформаційній діяльності.

«Росія традиційно займається дезінформаційними кампаніями і має найскладніші та найпоширеніші інструменти для неправильної інформації, пропаганди чи відвертої дезінформації», – уточнив дипломат.

Він виділяє дві тенденції. «Після того, як коронавірус почав поширюватися, ми помітили 22 січня першу дезінформацію з джерела, яке так чи інакше могло бути пов’язане з Росією. Потім, коли пандемія коронавірусу поширилася по всьому світу, так само було розповсюджено дезінформацію з джерел, які базуються в Росії або з нею пов’язані. Але потім, починаючи з кінця березня-середини квітня, ми спостерігаємо тенденцію до зниження, це можна пов’язати безпосередньо з ситуацією в Росії. Тому що на початку Росія, здавалося, не дуже або взагалі не постраждала, а Євросоюз та його країни коронавірус вразив дуже сильно», – зазначив Петер Стано.

Він нагадує, що розповсюджувачі дезінформації пропагували безліч теорій змови, багато дезінформації про те, як цей вірус було створено. За їхніми версіями, Ковід-19 було розроблено як біологічну зброю НАТО, Сполучених Штатів. Потім з’явилося багато дезінформації про те, як боротися з коронавірусом, починаючи із твердження, що, з одного боку, це взагалі фейк і що цей вірус не існує. З іншого боку, вони говорили, що миття рук вам не допоможе, і треба пити молоко або приймати цинк разом з вітаміном С, і це допоможе вам запобігти зараженню коронавірусом.

А думку Петера Стано, велика частина всіх дезінформаційних російських чи проросійських зусиль полягала в тому, щоб перекрутити, перебільшити драматизм ситуації в європейських країнах. І в той же час прокремлівські ЗМІ говорили про те, що ЄС ось-ось розвалиться, що Євросоюз не в змозі допомогти своїм країнам-членам. Але коли в кінці березня-середині квітня, Росія почала реєструвати випадки зараження на своїй території, й виявилося, що вона дійсно постраждала і є в даний момент однією з найбільш постраждалих країн світу, тоді тенденція пішла на спад, зменшилася кількість випадків дезінформації.

Європейська служба зовнішніх справ всіляко підвищує обізнаність людей.

«Щоб люди усвідомлювали, що навколо поширюють багато дезінформації, ми також сприяємо пошуку шляхів, як протистояти дезінформації, і найкращий та найефективніший спосіб – це медіаграмотність. Тобто, слід вчити людей працювати з джерелами інформації, двічі чи тричі перевіряти дані. Публіка повинна бути більш виборчою та критичною, коли вона отримує інформацію, особливо з джерел, які існують недовго або не мають досвіду серйозної журналістики, – підкреслює Петер Стано. – Ми займаємось підвищенням обізнаності про те, що дезінформація з’являється, та про те, як правильно працювати з інформаційними джерелами».

Але цього недостатньо, аби змінити поведінку учасників кампаній з дезінформації. Адже вони не припинять свою діяльність, вони пристосовуватимуть свою тактику, але не зупиняться.

На думку Петера Стано, це один із шляхів до того, щоб охопити аудиторію в Європейському Союзі, щоб і надалі викликати неприємності або поширювати розгубленість, послаблювати довіру громадськості, довіру громадян до інституцій ЄС.

Мішенню проросійських дезінформаторів залишатимуться найслабші ланки, тобто, країни, де ситуація найгірша, країни, де громадськість незадоволена, де спалахують публічні протести. Вони підживлюватимуть цю невпевненість і намагатимуться роздмухати неприємності та проблеми лише для того, щоб підірвати довіру людей до своїх держав. І зосереджуватимуться вони, звичайно, на менших країнах, на країнах сусідства ЄС. Я маю на увазі, що Західні Балкани, країни Східного партнерства є дуже очевидною і постійною мішенню.

«Я можу сказати, які країни зазнають найменшого впливу: це країни з дуже яскравими та професійними ЗМІ, з дуже хорошою системою освіти, країни, які проводять багато роботи заради підвищення обізнаності та медіаграмотності. Фінляндія  є хорошим прикладом такої країни», – наголосив Петер Стано.

У той же час країни, які найбільш піддаються впливу, – це країни, що перебувають у перехідному періоді, такі як країни Балканського регіону, країни Східного сусідства (включаючи Україну – ред. ), або країни, де так чи інакше існує велика недовіра до влади, країни, де є поляризовані думки, де політичний ландшафт дуже поляризований.

Робоча група ЄС East Stratcom постійно вивчає дезінформаційні кампанії Москви. Окрім того, більшість держав ЄС мають власні організації, які протистоять дезінформації. Усі без пекові інституції ЄС дуже тісно співпрацюють з НАТО, з партнерами у Великій сімці, а це означає, що вони об’єднують зусилля та обмінюються даними.

«У нашій боротьбі з дезінформацією ми також спостерігаємо, під який вплив потрапляє Україна, і ми спостерігаємо за діяльністю суб’єктів дезінформації та пропагандистів, що її націлено проти України. Ми також працюємо та співпрацюємо з українськими партнерами, як на офіційному рівні, так і з громадянським суспільством», – уточнює Петер Стано.

На його думку, склад населення в Україні є таким, що дозволяє розповсюджувачам дезінформації грати з настроями мешканців, їхніми тривогами, невпевненістю, невизначеностями і завантажувати людей купою суперечливої інформації, теоріями змови тощо. Ці суб’єкти намагаються підірвати довіру громадян до української влади чи європейського майбутнього країни. І роблять це дуже послідовно і дуже інтенсивно.

Петер Стано підкреслює, що Європейська служба зовнішніх справ всіляко допомагає Україні впоратися з цими загрозами.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА