12:08 05.06.2020

Комітет ВР відхилив "антитютюновий" законопроект 2813, який суперечить Конвенції ВОЗ

2 хв читати

 

 

 

Сьогодні Комітет ВР з питань здоров'я нації рекомендував відхилити проект закону 2813 і альтернативні проекти після першого читання.

Як відомо, група народних депутатів на чолі з Ладою Булах ("Слуга народу") пропонують ввести низку обмежень на продаж і виробництво сигарет. На думку експертів, запропонований ними законопроект №2813 не відповідає конвенції ВОЗ по боротьбі з тютюнопалінням і не призведе до зниження тютюнопаління.

Законопроект був розроблений за підтримки активістів громадської організації "Життя". Вони пропонують заборонити продаж сигарет особам, які не досягли 21 року; заборонити пачки зі скошеними краями, викладку пачок на прилавках в торгових центрах; заборонити брендувати пачки сигарет. При цьому вони посилаються на рамкову конвенцію ВОЗ по боротьбі з тютюнопалінням.

Як з'ясували журналісти, пропозиції активістів і депутатів насправді не відповідають конвенції, а деякі прямо суперечать законодавству. А Головне науково-експертне управління ВР вказує, що заборона на продаж сигарет особам, які не досягли 21 року, порушує Цивільний кодекс.

Твердження про те, що наявність на прилавках сигарет, заборона їх брендувати або змінювати форму пачки зменшить кількість курців спростовує дослідження, проведене соціологічною службою InfoSapiens. Воно показує, що молодь взагалі не звертає уваги на зовнішній вигляд упаковки.

 

Таким чином, забороняючи бренди, активісти і депутати закривають на ключ двері, в які ніхто не хотів входити, навіть коли вона була відкрита навстіж.

Екс-голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна попереджає, що прийняття законопроекту №2813 ніяк не вплине на здоров'я нації. "Заборона на брендування і викладку на прилавках вплине на вибір виключно тих, хто вже палить, - вони просто будуть палити дешевші сигарети. Ці дешеві сигарети завозяться в Україну контрабандним шляхом, і податки з них не сплачуються", - говорить вона.

Тієї ж думки дотримується економіст Борис Кушнірук: "Уніфікована упаковка поки впроваджена тільки в сімнадцяти країнах світу, проте в жодній з них її застосування не призвело до зниження поширеності куріння вище рівня статистичної похибки. У той же час заборона брендів спростить і здешевить процес підробки сигарет".

"На переконання експертів, боротися потрібно не з прозорими компаніями, а з тими, хто працює в "чорну" і продає дешеві сигарети і не платить податків" - пишуть журналісти. Конвенція ВОЗ прямо вказує, що держави повинні боротися з незаконним обігом тютюнових виробів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА