16:00 06.06.2020

Адвокати Порошенка через суд домагаються визнання бездіяльності генпрокурора в історії з арештом картин у музеї Гончара

3 хв читати

Адвокати п'ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка оскаржують у суді бездіяльність генерального прокурора Ірини Венедиктової, повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook адвокат Ігор Головань.

Адвокат пояснив, що Офіс генпрокурора досі не відреагував на заяви про кримінальні правопорушення, подані після проведення Держбюро розслідувань слідчих дій у музеї Гончара, де проходила виставка картин з сімейної колекції Порошенка.

Головань зазначив, що п'ять заяв про кримінальні правопорушення (зловживання владою та службовим становищем, незаконне проникнення у володіння особи з метою обшуку, службове підроблення, перешкоджання діяльності депутатів, журналістів та адвокатів) Офіс генерального прокурора отримав ще 3 червня. "Встановлені законом 24 години давно минули. Оскаржили бездіяльність генерального прокурора в суді", - пояснив адвокат.

Крім того, за його словами, до суду відправлено заяву про відвід слідчих ДБР, "які здійснювали незаконний обшук, а тепер намагаються блокувати виставку колекції картин, що належить подружжю Порошенків".

Головань також повідомив, що судове засідання про розгляд апеляції на постанову Печерського суду про арешт картин у п'ятницю не відбулося, оскільки слідчі не надали суду матеріалів провадження.

"Тому на додачу до відведення слідчих, щоб захистити працівників музею Івана Гончара, направили до суду заяву про роз'яснення ухвали слідчого судді. Нехай суддя пояснить, чи може музей дозволити відвідувачам побачити заарештовані в результаті незаконного обшуку картини", - написав адвокат.

Як повідомлялося, ДБР викликало Порошенка 26 травня на допит як свідка у справі про незаконне переміщення культурних цінностей через державний кордон.

Водночас, як повідомляє прес-служба партії "Європейська солідарність", об 11:00 вівторка, у час, коли Порошенка викликали на допит до ДБР, він відкрив виставку картин художників з українським корінням зі своєї сімейної колекції та запросив на неї співробітників правоохоронних органів. При цьому в прес-службі зазначили, що для правоохоронців "найціннішим експонатом будуть документи, які лежать одразу біля входу й де містяться оригінали митних декларацій щодо всіх 43 робіт, перелік цих робіт і платіжні доручення на сплату цих робіт".

Прес-служба "Євросолідарності" з посиланням на співголову фракції "Євросолідарність" Артура Герасимова заявила про те, що співробітники ДБР "штурмом увірвалися в приміщення музею Івана Гончара". Директор музею повідомив, що було зламано двері установи. У свою чергу в ДБР спростували повідомлення про штурм і повідомили про проведення слідчих дій.

29 травня Порошенка повторно викликали на допит. Колекцію картин правоохоронці заарештували.

4 червня Печерський районний суд Києва дозволив примусовий привід Порошенка на допит у ДБР, який має відбутися об 11:00 10 червня. За даними прес-служби ДБР, йдеться про допит як свідка в кримінальному провадженні №42020000000000307, у якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з прихованням від митного контролю колекції культурних цінностей, а саме: 43 картин всесвітньо відомих художників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА