12:36 29.06.2020

Організація Росією голосування про внесення змін до Конституції РФ на окупованій території України матиме для неї політичні та правові наслідки – заступник голови МЗС

2 хв читати
Організація Росією голосування про внесення змін до Конституції РФ на окупованій території України матиме для неї політичні та правові наслідки – заступник голови МЗС

Організація Росією голосування про внесення змін до Конституції РФ на окупованій території українського Криму, а також організація участі в голосуванні осіб, які є власниками незаконно виданих паспортів РФ, матиме для неї політичні та правові наслідки, заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

"Організація голосування на окупованій території українського Криму, а також організація участі в голосуванні осіб, які є власниками незаконно виданих паспортів РФ, матиме для РФ політичні та правові наслідки. Міжнародне співтовариство має доволі широкий інструментарій для відповідного реагування: від політичних заяв про засудження дій РФ до невизнання результатів стосовно окупованих територій і розширення санкційного та політичного тиску. Продовження терміну перебування Путіна при владі – це продовження агресивної політики Росії, і наше суспільство, і світ повинні це розуміти. Чи зрозуміло це для кожного пересічного громадянина Росії – залишається питанням", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Боднар наголосив, що Україна звернулася до міжнародних партнерів із проханням засудити організацію "голосування" на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим і міста Севастополь і в Донецькій та Луганській областях, зокрема шляхом посилення санкційного тиску на Російську Федерацію.

"По-перше, ми очікуємо політичної солідарності щодо того, що голосування, особливо на окупованих територіях, вважаються нелегітимними. По-друге, щодо осіб, які організували таке голосування, будуть застосовані персональні санкції – недопущення на території держав, з боку яких застосовуються такі санкції. Упевнений, що світова спільнота справедливо побачить, наскільки російська влада намагається примушувати населення на окупованих територіях здійснювати політичні кроки на догоду Кремлівському керівництву", – пояснив він.

Заступник голови МЗС також висловив сподівання на те, що громадяни України, які вимушено перебувають на тимчасово окупованих територіях України, відмовляться брати участь у цьому з точки зору міжнародного права нелегітимному голосуванні.

"Замість того, щоб слідувати принципу законності проведення голосувань і не проводити їх на окупованих територіях України, що ставить під сумнів весь процес голосування, росіяни наполегливо намагаються провести його в Криму і заохочують громадян України, яким вони насильно видали свої паспорти, йти на дільниці для голосування. Тут є подвійний сенс: перше – продемонструвати нібито "своє право" на окуповані території, що є прямим порушенням суверенітету України, друге – це штучно збільшити кількість голосуючих за продовження терміну перебування Путіна при владі", – зазначив Боднар.

На його думку, тому в цьому випадку єдиною відповіддю є продовження санкцій міжнародним співтовариством, Україною, окремими країнами, щоб продемонструвати країні-агресору, що її дії не залишаються безкарними.

Повний текст інтерв'ю з Боднаром буде опублікований на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА