17:22 03.07.2020

Податкова у співпраці з Мінцифри та СБУ заблокували шахрайську схему в адмініструванні ПДВ, що завдавала збитків на 2 млрд грн/міс.

2 хв читати
Податкова у співпраці з Мінцифри та СБУ заблокували шахрайську схему в адмініструванні ПДВ, що завдавала збитків на 2 млрд грн/міс.

Державна податкова служба у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Службою безпеки України в результаті аудиту заблокувала податкову схему, що завдавала державі збитків орієнтовно на 2 млрд грн щомісячно.

"Схема, яку ми за допомогою Мінцифри та СБУ змогли зупинити, "коштувала" 2 млрд грн на місяць. А до бюджету надійшло як мінімум 9 млрд грн за два місяці... Коли вся державна влада разом постає проти схем ухилення від податків і руйнує їх, ми не лише повертаємо державі ті гроші, які не сплатили шахраї. Ми ще і створюємо потужний стимул для добросовісних платників чесно виконувати свої обов'язки перед державою", - зазначив під час брифінгу в п'ятницю заступник голови ДПС Євген Олейніков.

За його словами, під час аудиту було встановлено, що система моніторингу ризиків, яка використовується в адмініструванні ПДВ, мала небезпечну похибку в алгоритмі роботи. "Завдяки цьому шахраї, яким стало відомо про цю похибку, могли імітувати свою відповідність умовам безумовної реєстрації. Простіше кажучи, система вважала їх такими добросовісними платниками, що їхні податкові накладні взагалі не перевірялися на ризики", - наголосив Олейніков.

За його словами, за такими схемами через систему податкової за хвилину могли бути проведені накладні на кілька мільярдів гривень. "За нашою інформацією, це була одна з найбільших корупційних схем за всю історію України. Сьогодні її повністю зупинено, й ми це вже навіть відчуваємо за інформаційними кампаніями й атаками, які почали здійснюватися і на керівництво Міністерства фінансів, і на керівництво податкової та СБУ", - заявив у свою чергу віце-прем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він також зазначив, що в цій схемі були задіяні близько 400 суб'єктів, зокрема особи, що раніше працювали в податковій.

За словами Федорова, Мінцифри в 2020 році планує налагодити електронну взаємодію з податковою для можливості відстежування товарів відразу після перетину кордону, що забезпечить максимальну прозорість їх подальшого використання і зупинить використання схем сірих товарів.

Міністр цифрової трансформації також заявив, що серед пріоритетних проектів Мінцифри цього року - впровадження електронного акцизу та програмного РРО, що дасть змогу впровадити електронний чек.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА