11:34 10.07.2020

Депутати пропонують зняти обмеження на здобуття українцями безоплатної повної середньої освіти лише один раз у житті

2 хв читати

Група депутатів із парламентської фракції "Європейська солідарність" пропонує зняти обмеження на здобуття безоплатної повної загальної середньої освіти "один раз у житті". Як повідомляється на сайті парламенту, відповідний законопроект №3808 "Про внесення змін до закону "Про повну загальну середню освіту" зареєстровано у Верховній Раді.

Згідно з чинним законом "Про повну загальну середню освіту" "кожному громадянину України, іншим особам, які перебувають в Україні на законних підставах, а також кожній дитині незалежно від підстав її перебування в Україні гарантується безоплатне здобуття в державних і комунальних навчальних закладах повної загальної середньої освіти на кожному її рівні за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів один раз протягом життя". Автори законопроекту пропонують прибрати із закону уточнення "один раз протягом життя", оскільки воно не узгоджується з ч. 3 ст. 53 Конституції України та з одним із рішень Конституційного Суду.

Автори законопроекту також пропонують уточнити деякі положення закону "Про повну загальну середню освіту", зокрема, якими міжнародними документами у сфері загальної середньої освіти слід керуватися. Законопроект пропонує спиратися виключно на міжнародні договори, "згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою".

Законопроект також пропонує розширити права педагогічних працівників і встановити норму про те, що педагогічних працівників закладів освіти приймають на роботу за трудовими договорами відповідно до вимог цього закону і законодавства про працю. Автори законопроекту пропонують заборонити змушувати педагогічних працівників державних і комунальних навчальних закладів до укладення строкових трудових договорів.

Водночас наголошується, що "засновники приватних навчальних закладів освіти самостійно мають визначати порядок укладення трудових договорів, у тому числі строкових, з особами, які приймаються на посади працівників таких закладів освіти".

Пропонується також уточнити вимоги до керівника закладу загальної середньої освіти - наявність громадянства України, вільне володіння державною мовою, наявність вищої освіти ступеня не нижче магістра, стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше ніж три роки (окрім керівників приватних навчальних закладів), організаторські здібності, стан фізичного та психічного здоров'я, яке не перешкоджає виконанню професійних обов'язків, проходження конкурсного відбору.

Згідно із запропонованими змінами, не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти особа, яка за рішенням суду визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена, яка має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА