Події

ОАСК вирішує питання про відкриття провадження за позовом про визнання некомпетентною НКРЕКП

Окружний адміністративний суд Києва (ОАКС) отримав позов до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про визнання некомпетентним чинного складу комісії.

Згідно з повідомленням прес-служби ОАСК на сайті, позивач просить суд визнати відсутність компетенції нинішнього складу комісії, наголошуючи на відсутності повноважень із 1 лютого 2020 року у чотирьох із семи членів регулятора.

Суд вирішує питання про відкриття провадження в адміністративній справі, зазначено в повідомленні.

Радник міністра енергетики Олександр Трохимець у коментарях під постом у Facebook секретаря конкурсної комісії з відбору кандидатів на посаду членів НКРЕКП Світлани Голікової, що розмістила повідомлення ОАСК, написав, що не бачить перспектив цієї справи, висловивши думку, що питання підпадає під конституційну юрисдикцію, а не адміністративну.

"Члени комісії діють на підставі закону. Наскільки процедура їх узаконення була конституційною - запитання. Але точно не адміністративного суду", - написав він.

Як повідомлялося, у червні 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційними низку положень закону про НКРЕКП і дозволив виправити його до 2020 року. Невиконання рішення КС не дозволило би комісії ухвалювати необхідні рішення з 1 січня 2020 року.

Закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг було опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради газеті "Голос України" від 28 грудня 2019 року.

Відповідно до закону, НКРЕКП є постійно діючим центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом і створюється Кабінетом Міністрів.

1 липня президент України Володимир Зеленський затвердив схему ротації членів НКРЕКП до 2025 року. Згідно з указом №258, першою (до 1 липня 2020 року) ротація застосовується до члена комісії Олени Антонової.

Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посаду членів НКРЕКП оголосила відкритий конкурс на зайняття однієї посади члена енергорегулятора.

Прийом документів стартує з 9 липня і триватиме до 25 серпня 2020 року включно.

Діючі члени комісії Дмитро Коваленко, Олена Антонова та Оксана Кривенко призначені на свої посади за результатами відкритого конкурсу 29 травня 2018 року, Ольга Бабій, Руслан Кайдаш, Олексій Магда і Валерій Тарасюк (обраний таємним голосуванням головою НКРЕКП 4 листопада 2019 року) - указами президента від 29 жовтня 2019 року без конкурсів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ