15:02 12.08.2020

Кабмін оновив критерії визначення рівня епіднебезпеки щодо COVID-19

3 хв читати
Кабмін оновив критерії визначення рівня епіднебезпеки щодо COVID-19

Кабінет Міністрів оновив критерії визначення рівня епідеміологічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу.

Оновлені критерії Кабінету Міністрів представив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Він повідомив, що оновлена методика об'єднує показники кількості нових випадків і динаміку зростання захворюваності. Показники кількості заповнених пацієнтами з COVID-19 ліжок у медзакладах і рівень тестування залишаться в методиці.

Отже, рівень небезпеки визначатиметься за трьома критеріями замість чотирьох, як було раніше.

Степанов зазначив, що оновлені показники покажуть, за якого рівня захворюваності медична система може справлятися з кількістю хворих COVID-19.

Міністр також повідомив, що Комісія ТЕБ і НС ухвалюватиме рішення про встановлення рівня епідемічної небезпеки кожні сім днів. При цьому рішення про послаблення "червоного", "помаранчевого" й "жовтого" рівнів епіднебезпеки не може бути переглянуте раніше ніж через 14 днів.

"14 днів - це максимальний інкубаційний період, і це той період часу, коли ми можемо досить чітко визначити, що ситуація на території або в районі або місті повністю стабілізована, й ми можемо пом'якшувати рівень епіднебезпеки", - сказав він.

Крім того, Кабмін встановив, що якщо рівень заповненості ліжок у медзакладах, визначених для пацієнтів із COVID-19, у всьому регіоні п'ять днів поспіль становитиме 50% і більше, на території цього регіону встановлюється "помаранчевий" рівень епідемічної небезпеки.

Якщо рівень завантаженості цих лікарень перевищуватиме 75%, на території області встановлюється "червоний" рівень епіднебезпеки.

Крім того, в оновленій методиці Кабмін врахував вплив показників малих чисел при розрахунку критеріїв на 100 тис. населення. Зокрема, оновлені підходи будуть застосовуватися до показників, які розраховуються на 100 тис. населення для адміністративно-територіальних одиниць з населенням менше 70 тис. людей.

"Були враховані особливості міст і обласних центрів, тому, що там є певна міграція: люди, які живуть поруч із містом, працюють в обласному центрі. Це потрібно було врахувати. Це все враховано і визначено, за яких показників знову виявленої захворюваності за 14 днів встановлюється той чи інший рівень епіднебезпеки", - сказав Степанов.

Згідно опублікованого на сайті Міністерства охорони здоров’я інфографіку, "зелений" рівень епіднебезпеки встановлюється, якщо заповнюваність ліжок для пацієнтів з Covid-19 менше 50% протягом 5 днів поспіль і показник захворюваності Covid-19 за 14 днів менше базового (40 на 100 тис населення), а кількість тестів методом ПЛР і ІФА становить не менше 24 на 100 тис населення протягом останніх 7 днів.

У разі перевищення в регіоні базового рівня захворюваності на території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону встановлюється інший рівень епідемічної небезпеки.

"Жовтий" рівень встановлюється, якщо за 14 днів в обласному центрі, районі або місті обласного значення з населенням менше 70 тисяч осіб фіксується від 40 до 120 випадків захворювання Covid-19 на 100 тисяч населення, або в іншій адміністративно-територіальній одиниці фіксується від 40 до 80 випадків захворювання на 100 тисяч населення.

"Помаранчевий" рівень встановлюється, якщо за 14 днів в обласному центрі, районі або місті обласного значення з населенням менше 70 тисяч осіб фіксується від 120 до 240 випадків захворювання Covid-19 на 100 тисяч населення, або в іншій адміністративно-територіальній одиниці фіксується від 80 до 160 випадків захворювання на 100 тисяч населення.

"Червоний" рівень встановлюється, якщо за 14 днів в обласному центрі, районі або місті обласного значення з населенням менше 70 тисяч осіб фіксується понад 240 випадків захворювання Covid-19 на 100 тисяч населення, або в іншій адміністративно-територіальній одиниці фіксується понад 160 випадків захворювання на 100 тисяч населення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА