21:35 07.09.2020

Трамп заявив про підтримку ідеї відмови від "Північного потоку 2" після інциденту з Навальним

2 хв читати
Трамп заявив про підтримку ідеї відмови від "Північного потоку 2" після інциденту з Навальним

Президент США Дональд Трамп заявив у понеділок, що підтримує ідею відмови від "Північного потоку 2" після інциденту з передбачуваним отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.

"Звичайно, так", - сказав він на прес-конференції, відповідаючи на питання журналіста про те, чи погоджується він з ідеєю відмови від цього проекту у відповідь на те, що трапилося з Навальним.

Президент США також нагадав, що і до історії з Навальним виступав проти цього проекту.

"Та ви й не чули про "Північний потік - 2"доти, поки Трамп не прийшов", - заявив він.

Трамп наголосив, що обурений тим, що "Німеччина укладає угоду, згідно з якою буде платити Росії мільярди доларів, а при цьому - ми повинні захищати Німеччину якраз від Росії (в НАТО - ІФ)".

У понеділок в Берліні заявили, що канцлер ФРН Ангела Меркель не виключає пов'язання позиції Німеччини за проектом "Північний потік 2" з відповіддю на ситуацію з Навальним. Однак, на це має бути сформульована загальна позиція всередині ЄС.

Навальному стало погано 20 серпня в польоті з Томська в Москву. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонер був госпіталізований в комі до реанімації омської лікарні. 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини в берлінську клініку Charite. Російська влада заявляла, що робити остаточні висновки про причини коми Навального передчасно. 7 вересня в клініці повідомили, що Навального вивели зі штучної коми і його стан покращився.

2 вересня влада ФРН з посиланням на лабораторію Бундесверу оголосила про те, що в організмі Навального виявлені сліди отрути з групи "Новачок", про який вперше стало відомо після отруєння в Великій Британії екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року. Відповідальність за замах на Скрипалів британська влада поклала на Росію. У Москві відкидають ці обвинувачення.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала російський уряд дати пояснення щодо ситуації з Навальним. На її думку, опозиціонер став жертвою злочину, а отруту групи "Новачок" в його організмі визначено точно.

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив готовність російської сторони до всебічної взаємодії з Німеччиною щодо з'ясування ситуації навколо Навального, проте зазначив, що на раніше надіслані офіційні запити Берлін відповідей не дав. Він зазначив, що "до вивезення хворого до Берліна у відповідності з усіма міжнародними стандартами був проведений цілий комплекс аналізів у нас в країні, жодних отруйних речовин виявлено не було".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА