20:58 09.09.2020

У Норвегії висунули Трампа на Нобелівську премію миру за вирішення конфліктів

3 хв читати
У Норвегії висунули Трампа на Нобелівську премію миру за вирішення конфліктів

Член норвезького парламенту Крістіан Тібрінг-Гедді висунув кандидатуру президента США Дональда Трампа на Нобелівську премію миру за внесок у вирішення тривалих конфліктів, повідомив у середу телеканал Fox News.

"Я думаю, він зробив більше, намагаючись встановити мир між народами, ніж більшість інших номінантів на премію миру", - заявив член парламенту Норвегії та голова делегації Норвегії в НАТО Крістіан Тібрінг-Гедді в інтерв'ю Fox News.

Тібрінг-Гедді направив лист до Нобелівського комітету, в якому повідомив, що адміністрація Трампа зокрема зіграла ключову роль у встановленні відносин між Ізраїлем і ОАЕ.

"Як очікується, інші країни Близького Сходу візьмуть приклад ОАЕ, угода (про нормалізацію відносин - ІФ) може стати переломним моментом, яка перетворить Близький Схід в регіон співпраці і процвітання", - написав Тібрінг-Гедді.

У посланні норвезького депутата також йдеться про "ключову роль" президента США в "посиленні контактів між конфліктуючими сторонами і створенні нової динаміки в інших тривалих конфліктах - прикордонну суперечку між Індією і Пакистаном щодо Кашміру, протистоянні між Північчю і Півднем Корейського півострова, а також у вирішенні проблем з ядерним потенціалом Північної Кореї".

Він також похвалив Трампа за значне виведення військ з Близького Сходу.

При цьому Тібрінг-Гедді заявив Fox News, що в даному випадку він не намагається "догоджати Трампу".

"Я - не великий прихильник Трампа, - сказав він. - Комітету слід звернути увагу на факти і судити про нього за цими фактами, а не з його поведінки в певні моменти. Люди, які за останні роки отримували премії миру, зробили набагато менше, ніж Дональд Трамп. Наприклад, Барак Обама (екс-президент США - ІФ) не зробив нічого".

Думки американської громадськості розділилися після появи інформації про це.

Так, за даними газети The Hill, консерватори, очікувано, вітали її, а ліберали розкритикували.

Політичний коментатор, що дотримується консервативних поглядів, Бен Шапіро, заявив, що "Трамп заслуговує Нобелівську премію набагато більше, ніж Обама, який отримав її просто за те, що був людською істотою, що дихає повітрям". Приєднався до нього адвокат і радіоведучий Марк Левін.

Ті, хто критикують номінацію, вважають, що ситуація комічна, оскільки Тібрінг-Гедді, який висунув Трампа на премію миру, дотримується ультраправих поглядів і відкрито виступає проти імміграції.

При цьому сам Трамп поки не прокоментував інтерв'ю Тібрінга-Гедді, але близько 10 разів зробив "репост" новини про це на своїй сторінці в Twitter.

Іноземні спостерігачі нагадують, що номінація на премію не означає її присудження, цього року на Нобелівську премію миру на цей момент вже номінували близько 300 осіб.

У серпні радник президента США з нацбезпеки Роберт О’Браєн закликав номінувати Трампа на Нобелівську премію миру за дипломатичний прорив у відносинах Ізраїлю та ОАЕ.

"Я думаю, це дійсно чудово, коли ви обертаєтеся і дивіться на те, що зробив президент у встановленні миру", - процитувало видання The Hill слова О'Браєна.

"Мене не здивує, якщо президента в кінцевому підсумку номінують за це на Нобелівську премію. Сьогоднішня робота - приклад того, чому він по праву вважається і повинен стати головним кандидатом на отримання Нобелівської премії миру", - додав радник.

У 2018 році Тібрінг-Гедді разом зі ще одним норвезьким політиком вже висували кандидатуру Трампа на здобуття Нобелівської премії миру. Тоді Трамп не отримав її.

Раніше видання The Hill нагадувало, що у вересні 2019 року Трамп під час Генеральної Асамблеї ООН заявив, що він би отримав Нобелівську премію миру в разі, якби "їх (премії - ІФ) роздавали чесно".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА