Події

На посаду керівника САП має бути багато сильних кандидатур, адже до попереднього голови були запитання і з боку міжнародних партнерів - депутат Янченко

Необхідно провести широку інформаційну кампанію, щоб у конкурсі на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури було багато сильних кандидатур, оскільки до попереднього голови відомства Назара Холодницького були запитання і з боку міжнародних партнерів України, зазначає заступник голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко (фракція "Слуга народу").

"Потрібно провести максимально широку інформаційну кампанію, щоб на керівника САП подалося якомога більше професійних кандидатів і була достатня кількість сильних кандидатів, з яких можна обирати. Якщо ці люди професіонали, сильні юристи і вони добропорядні, то чому їм не претендувати на цю посаду?" - сказала вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Янченко зазначила, що незалежні антикорупційні органи це насамперед інтерес України, і в цьому питанні українська влада є однодумцями з міжнародними партнерами. Вона звернула увагу, що у міжнародних партнерів час від часу виникали запитання до роботи САП за попереднього керівництва.

"Їх, можливо, не щоразу голосно озвучували, але у вузьких колах, скажімо так, людей, які предметно стежать і вивчають роботу антикорупційних органів, усі ці люди, експерти, політики знали про запитання, які є у міжнародних партнерів до роботи попереднього керівництва САП", - зазначила вона.

Янченко вважає, що наразі передчасно робити будь-які прогнози і щодо процесу відбору, і про майбутнє керівництво САП, а якраз усім потрібно зосередитися на тому, щоб подалася максимальна кількість сильних кандидатів і щоб було з кого вибирати, і тоді всі зможуть оцінити, наскільки цей процес відповідав певним стандартам.

Депутат також наголосила, що процедура призначення членів конкурсної комісії з вибору керівника САП від Верховної Ради відповідала всім нормам чинного законодавства.

"Є визначена законом процедура, є профільний комітет, який відбирає і попередньо рекомендує перелік кандидатів, і далі його відправляють на затвердження Верховної Ради. Перші дві спроби затвердити кандидатів до конкурсної комісії з боку Верховної Ради провалилися, цей процес почав затягуватися і викликати певне занепокоєння. З урахуванням того, що керівник САП подав у відставку, і щоб запустити повноцінний процес, було правильним призначити вже весь склад конкурсної комісії, щоб вони працювали в повному, а не половинчастому складі", - зазначила вона.

На її думку, важливо, щоб у всіх антикорупційних органів в Україні були повноцінні керівники, йдеться і про САП, і про АРМА, і про ДБР. "Тому що тимчасово виконувачі обов'язків, якими професійними і відповідальними вони не були б, все одно не можуть вибудовувати якісь довгострокові стратегії ефективної роботи", - пояснила Янченко.

Заступник голови антикорупційного комітету ВР зауважила, що серед ключових критиків ухваленого Верховною Радою рішення є "активісти, як вони себе називають, а насправді "квазі-політики", які, крім іншого, брали участь безпосередньо у виборі Назара Холодницького на посаду керівника САП".

"Тому мені здається, що запитання щодо роботи конкурсної комісії, яка обрала свого часу Холодницького, і до якого були запитання і в українському суспільстві, і періодично звучали з боку міжнародних партнерів, потрібно поставити окремим членам попередньої конкурсної комісії, які нині перетворюють цей процес на політику чистої води", - вважає вона.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ