Події

В Офісі президента здивовані деякими формулюваннями в рішенні суду в справі про книгу "Справа Василя Стуса"

У Офісі президента України зазначають, що здивовані деякими формулюваннями в рішенні Дарницького районного суду Києва, який заборонив поширювати надрукований тираж книги журналіста і історика Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу глави політради партії "Опозиційна платформа - За життя", народного депутата Віктора Медведчука.

"Взяли до відома рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо книги "Справа Василя Стуса". Також взяли до відома заяви автора книги Вахтанга Кіпіані та представників видавництва про намір подати апеляцію. Це щонайменше свідчення того, що суспільство готове відстоювати свої права. Безумовно, здивовані деякими формулюваннями у вказаному рішенні. Хоча не ставимо під сумнів незалежність судової гілки влади", - йдеться в коментарі на сайті ОП в понеділок.

В ОП зазначили, що оскільки книга є опрацюванням реальної репресивної кримінальної справи проти Стуса, відкритої в СРСР і за якою він був засуджений, то є дивним визначення позивача Медведчука як "персонажа (дійової особи) твору".

"Велику частину змісту книги становить точний передрук матеріалів кримінальної справи. Тобто суто документальна основа книги не викликає жодних сумнівів. Отже, саме за цією логікою книги, Медведчук В.В. є учасником цього процесу, який мав місце в історії, а не просто "персонажем твору". Поведінку учасника проаналізовано виключно на підставі документально зафіксованих фактів, які не є продуктом літературної творчості авторів і літературної вигадкою", - пояснили в ОП.

В Офісі президента також наголосили, що цензура в Україні в будь-яких проявах прямо і недвозначно заборонена Конституцією.

"Виходимо з того, що наукові дослідження історії, обробки матеріалів історії нашого народу, зокрема за допомогою інструментів публіцистики, не можуть обмежуватися через емоції окремих учасників подій минулого. Незалежно від сьогоднішнього статусу і політичної позиції цих учасників. Закликаємо всіх громадян мати сміливість чесно дивитися на події минулого нашого народу і дії або бездіяльність окремих осіб", - зазначили в ОП.

Як повідомлялося, 19 жовтня Дарницький районний суд м.Києва заборонив поширювати надрукований тираж книги журналіста і історика Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу глави політради партії "Опозиційна платформа - За життя", народного депутата Віктор Медведчука. Це рішення можна оскаржити протягом 30 днів.

Медведчук подав позов до суду про захист честі, гідності та ділової репутації і просить суд заборонити видання та поширення книги "Справа Василя Стуса" і розповсюдження будь-якої інформації про книгу в ЗМІ і в Інтернеті. Також він просить стягнути з Кіпіані та видавництва "Vivat" витрати на сплату судового збору.

Крім того, Медведчук просить визнати частину інформації, наведеної в книзі, недостовірною, зокрема, дев'ять фраз.

Книга "Справа Василя Стуса" вийшла в травні 2019 року.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ