Події

Думки українців про опитування 25 жовтня розділилися: 43% довірятимуть результатам, 41% - ні

Результатам анонсованого президентом України Володимиром Зеленським всенародного опитування, запланованого на день місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, довірятимуть 43% українців. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Водночас 41% респондентів заявив, що не довірятиме результатам опитування. 15,1% не визначилися зі ставленням до опитування.

Зазначено, що результати опитування за регіонами зберігають аналогічну пропорцію, водночас кількість осіб, що довіряють результатам опитування, дещо більша на заході (46,7% тих, що довіряють, проти 36,3% тих, що не довіряють) і нижче в південних областях (37,8% тих, що довіряють проти 48,3% тих, що не довіряють).

Також респондентам під час опитування пропонували обрати одну з інтерпретацій опитування президента: це щирий намір почути думку більшості чи політична технологія для досягнення власних цілей. Думки респондентів розділилися порівну: 44% вважають, що це - щирий намір, 44,1% - що це політична технологія. 11,2% респондентів не визначилися з відповіддю.

При цьому розподіл результатів за регіонами свідчить, що більш позитивно проведення опитування оцінюють у західних областях (50% респондентів, що вибрали варіант "щирий намір", проти 41,6% осіб, що обрали варіант "політтехнологія"), найменш позитивно - на сході, зокрема на Донбасі (40,4% проти 47,9%).

Загалом, згідно з результатами дослідження, взяти участь у президентському опитуванні планують 54,6% респондентів. 35,8% заявили, що не планують цього робити, 9,3% не визначилися. Частка тих, хто вирішив брати участь в опитуванні, перевищує 50% в усіх регіонах країни: найбільше осіб, що планують узяти участь, на заході - 58,5%, найменше - на сході (50,7%).

Опитування проводили методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для населення віком 18 років і старше. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролює влада України, - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 505 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 4,5% для показників, близьких до 50%, і 2,7% для показників, близьких до 10%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ