Події

Демократи вимагають від Держдепу зібрати інформацію щодо постачання в США російських апаратів ШВЛ

Високопоставлені конгресмени від Демократичної партії США направили до Держдепу запит на проведення розслідування щодо поставок апаратів ШВЛ в Росію із США і в зворотному напрямку під час першого етапу пандемії коронавірусу.

"Ми просимо вас, особливо, вивчити, чи не порушувало рішення адміністрації Трампа прийняти поставку вироблених у Росії апаратів ШВЛ 1 квітня 2020 року американські санкції", - йдеться в листі конгресменів.

Серед авторів листа - голова комітету з контролю і регламенту сенату США Каролін Малоні і голова комітету Палати представників з питань зовнішньої політики Еліот Енгел.

Вони також просять держдеп вивчити, "як поставка виготовлених у США апаратів ШВЛ в Росію в травні сприяла цілям американської зовнішньої політики".

Крім того, конгресмени просять встановити, яку роль у прийнятті цих рішень зіграв безпосередньо президент Дональд Трамп або ж інші офіційні особи в Білому домі.

"Мало сенсу для США в тому, щоб відправити 200 апаратів ШВЛ в Росію, що обійшлося американським платникам податків у $ 5,6 млн, тоді як за два місяці до цього Федеральне агентство з управління в надзвичайних ситуаціях прийняло 45 російських апаратів, які були несумісні, оскільки вимагають іншої напруги електромережі, і небезпечні для використання в США", - йдеться в листі.

На думку авторів листа, рішення влади США прийняти російський вантаж із ШВЛ дало керівництву РФ "пропагандистську перемогу, в той час як Росія намагалася зобразити себе лідером у боротьбі проти коронавірусу". Також вони не виключили, що такі поставки якимось чином загрожували інтересам США в сфері національної безпеки. "Є й питання про те, чому держдеп раніше заявляв, що купив ці апарати ШВЛ, а тепер запевняє, що не купував", - наголошується в листі.

Раніше на цьому тижні видання BuzzFeed повідомило, що Федеральне агентство з управління в надзвичайних ситуаціях (FEMA) США здійснило утилізацію 45 апаратів ШВЛ, поставлених раніше цього року Росією для допомоги США в боротьбі з коронавірусом.

BuzzFeed нагадало, що 1 квітня в Нью-Йорк прибув російський літак з медичним обладнанням на суму приблизно в $ 1 млн, яке, зокрема, включало в себе ШВЛ "Авента-М". Також у рамках домовленостей Вашингтона і Москви США направили в РФ військовий борт з медичним вантажем на суму в $ 5,6 млн.

Отримані США ШВЛ були розподілені між лікарнями Нью-Йорка і штату Нью-Джерсі, проте ніколи не використовувалися. За даними BuzzFeed, згодом з'ясувалося, що апарати "Авента-М" потребують адаптери для підключення до американських електромереж, а в лікарнях адаптерів не виявилося. Крім того, ці ШВЛ були проведені російською компанією, яка підпала під санкції США.

Також, зазначає BuzzFeed, апарати ШВЛ цієї моделі спровокували пожежі в російських лікарнях. Після цього в травні ці апарати були відправлені в США на склад.

Апарати ШВЛ "Авента-М" використовувалися для надання медичної допомоги пацієнтам в міській клінічній лікарні імені Спасокукоцького в Москві і лікарні Святого Георгія в Санкт-Петербурзі, де сталися пожежі 9 і 12 травня, в результаті яких загинули шість осіб. Перевірка показала, що в обох випадках в лікарнях загорілися ШВЛ.

Після цього Росздоровнагляд призупинив використання апаратів "Авента-М", вироблених з 1 квітня 2020 року.

У липні стало відомо, що АТ "Уральський приладобудівний завод" (УПЗ, Свердловська область, входить до АТ "Концерн радіоелектронні технології", КРЕТ) відновлює з 22 липня поставки нових апаратів штучної вентиляції легенів "Авента-М" у рамках укладених контрактів.

"Апарати штучної вентиляції легенів "Авента-М" можуть бути допущені до застосування тільки після додаткової перевірки функціональних і технічних характеристик і отримання відповідних документів", - йшлося тоді в заяві прес-служби Росздоровнагляду.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ