17:06 01.12.2020

Відновлення роботи останнього складу ВККС допоможе подолати кадрову кризу в судовій системі — Ізовітова

2 хв читати
Відновлення роботи останнього складу ВККС допоможе подолати кадрову кризу в судовій системі — Ізовітова

Відновлення роботи складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, повноваження якого було припинено в 2019 році, могло допомогти вирішити кадрову кризу в судовій системі.

Про це йшлося під час другого фахового обговорення в рамках національної дискусії "Доступ до правосуддя: реалії та перспективи".

Голова Національної асоціації адвокатів Лідія Ізовітова нагадала, що з 2019 року роботу ВККС заблоковано, через це брак суддів стає все більш критичним і обмежує право громадян на судовий захист. Тому необхідно терміново шукати вихід з цієї ситуації.

На її думку, є два можливих шляхи вирішення проблеми: запропонувати суддям у відставці повернутися до здійснення правосуддя, а також відновити останній склад ВККС, щоб повернутися до додержання принципу безперервності влади.

"Потрібно подумати з приводу складу ВККС, якому чомусь замість продовжити повноваження до формування нового складу, ці повноваження перервали. Це не зовсім відповідає і європейським стандартам, і конституційному процесу", - наголосила Лідія Ізовітова.

Зі свого боку голова комітету НААУ з питань верховенства права Марина Ставнійчук звернула увагу на те, що такий крок буде відповідати баченню європейських партнерів стосовно того, як можна вирішити кризу в українській судовій системі.

"Якщо сьогодні потрібно поновити склад ВККС, то давайте робити це. "Веніційська комісія" фактично на цьому наполягає: вона сьогодні пропонує вжити мінімально оптимальних заходів і дати можливість системі запрацювати, а вже потім дивитися, що системно зробити, щоб це можна було оцінювати як реальне реформування", - вважає Марина Ставнійчук.

На думку голови комітету НААУ з питань безоплатної правової допомоги Олександра Дроздова, оскільки наразі важко спрогнозувати, коли саме буде ухвалене законодавство за яким буде можливо обрати новий склад ВККС – відновлення роботи останнього складу було б оптимальним рішенням.

"В цьому вбачається і певна соціальна справедливість, тому що в свій час цим рішенням перекреслено і рішення З’їзду адвокатів України. Треба відновити діяльність поки не буде узгоджена позиція з формування складу ВККС, яка в подальшому і буде працювати. Тим більше, законопроект №3711 не є панацеєю, він точково вирішить проблему", - зазначив він.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА