Події

У капітоліях штатів США посилюють охорону через ймовірні протести напередодні інавгурації Байдена

Влада штатів США посилює охорону в будівлях капітоліях, де засідають місцеві законодавці, на тлі попереджень ФБР про можливість "збройних протестів" як мінімум до 20 січня - дня інавгурації обраного президента США Джо Байдена, повідомляє у четвер телеканал CNN.

За даними телеканалу, в низці штатів, зокрема, в Джорджії, Міннесоті, Огайо, Орегоні, Вашингтоні та Вісконсині задіють сили національної гвардії для гарантування безпеки поблизу будівель капітоліїв.

В Арізоні, Джорджії, Мічигані, Пенсильванії, Вірджинії та Вашингтоні навколо будівель капітоліїв встановлюють огорожі, а також вводять заходи з контролю за можливими діями натовпу.

Крім того, в столиці Вірджинії Річмонді оголошено режим надзвичайної ситуації, там, з огляду на очікувані демонстрації, буде закрита площа перед Капітолієм. Будівлю Капітолію через заплановані протестні акції закрили і в Юті.

Законодавці штатів Флорида і Оклахома через імовірність виникнення протестів отримали розпорядження працювати в найближчі вихідні з дому. Співробітники Капітолію Вісконсину зі свого боку забили вікна будівлі.

В очікуванні протестів перебувають і інші штати. Так, поліція Нью-Йорка вжила заходів з "посилення безпеки всередині і навколо Капітолію штату в Олбані" напередодні інавгурації Байдена. Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом заявив, що в Капітолії активовано "підвищений рівень безпеки", також можуть бути розгорнуті сили Нацгвардії.

Раніше на цьому тижні Федеральне бюро розслідувань (ФБР) попередило, що прихильники президента Дональда Трампа в дні, що передують інавгурації Джо Байдена 20 січня, готуються до проведення збройних протестів у Капітолії всіх 50 американських штатів.

"Збройні протести плануються у Капітолії всіх 50 штатів з 16 до 20 січня і в Капітолії США з 17 до 20 січня", - повідомив телеканал CNN із посиланням на наявний в його розпорядженні внутрішній документ ФБР.

"ФБР 8 січня отримало інформацію про виявлену групу, яка закликає приєднатися до них для "штурму" будівель судів, місцевих і федеральних органів влади та адміністративних будівель у разі відсторонення президента від посади до дня інавгурації", - йдеться в документі.

ФБР звертає увагу, що облога Капітолію США в той час, коли Конгрес 6 січня на спільному засіданні двох палат стверджував підсумки голосування вибірників, можливо, була тільки початком можливих насильницьких дій з боку прихильників Трампа, натхнених його заявами про "вкрадені" вибори.

Як повідомив Білий дім, Трамп ввів режим НС у столиці США напередодні інавгурації Байдена.

"Президент Дональд Трамп оголосив про надзвичайну ситуацію в окрузі Колумбія і розпорядився, щоб федеральна допомога була спрямована на допомогу зусиллям округу з реагування на надзвичайні обставини, пов'язані з інавгурацією президента США з 11 до 24 січня 2021 року", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Білого дому.

Згідно з розпорядженням нинішнього президента, міністерство внутрішньої безпеки, Федеральне агентство з управління надзвичайними ситуаціями (FEMA) повинні координувати всі зусилля з надання допомоги в разі стихійних подій.

Раніше керівник управління Національної гвардії при міністерстві оборони США Деніел Хокансон повідомив журналістам, що в День інавгурації Джо Байдена 20 січня до Вашингтона будуть стягнуті не менше 15 тис. службовців Національної гвардії.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ