Події

Триває робота над дорожньою картою врегулювання спорів у відносинах України та Угорщини - заступник керівника ОП

Україна та Угорщина працюють над спільним документом, який сприятиме врегулюванню спірних питань у двосторонніх відносинах, повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

"Розвиток подій у 2020 році ми бачили, але ми про це нині не говоримо, бо ми вже у 2021 році. Він розпочинається з візиту міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто до України. 27 січня на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби міністр закордонних справ Угорщини прибуде в Україну і проведе низку офіційних зустрічей. До слова, обговорюватиметься весь комплекс питань. Ми неодноразово заявляли, що бажаним для України було б укладення відповідного договору чи угоди між Україною та Угорщиною, які врегулювали б цей комплекс питань", - сказав Жовква в інтерв'ю "ТСН", оприлюдненому в понеділок.

Він зазначив, що йдеться про так звану джентльменську угоду — угоду про паритетність, рівність, взаємовигідність відносин.

"Над таким документом робота ведеться, за дорученням президента такий документ було підготовлено українською стороною, передано угорський стороні, отримано їхню реакцію, і зараз процес триває. Тому, от вам план, про який ви говорите. У цьому документі буде закладена так звана, як це модно зараз казати, дорожня карта", - пояснив Жовква.

Заступник керівника Офісу президента додав, що на рівні міністрів 27 січня угоду точно не буде підписано, а коли вона буде готова - можливо, буде підписана на рівні глав держав, у цьому разі - прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та президента України Володимира Зеленського.

"Під час візиту Віктора Орбана до Києва. Ми завжди раді приймати його в Києві, завжди готові з ним говорити. Нічого кращого в дипломатії, ніж діалог, не придумано. Але цей діалог, така розмова, така зустріч, такий візит мають бути належним чином підготовлені. Тому міністр закордонних справ і, до речі, й інші міністерства працюють над підготовкою такого візиту", - розповів Жовква.

За його словами, дати візиту Орбана в Київ ще немає, і вона з'явиться тоді, коли до цього будуть готові обидві сторони.

Крім того, Жовква зазначив, що Київ очікує, що цією угодою буде передбачено зняття блокування з боку Угорщини на проведення Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ