Події

В Офісі простих рішень закликають не підтримувати законопроект, який може перешкодити НАБУ розслідувати топ-корупцію

Законопроект, який може знищити інституційні можливості Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розслідувати топ-корупцію в державі, може бути зареєстрований у Верховній Раді найближчим часом, повідомляють в Офісі простих рішень та результатів.

"Законопроектом хочуть зруйнувати спроможність НАБУ якісно та неупереджено розслідувати такі злочини. Зокрема, планується: прибрати норму, що лише НАБУ має розслідувати кримінальні справи, вчинені топ-чиновниками, і злочини, якими державі завдаються значні фінансові збитки. Це означає, що до роботи детективів НАБУ додадуться безліч дрібних справ і ті не зможуть зосередитись на справах щодо топ-корупціонерів та значних збитків для держави", - повідомляє Офіс.

Законопроект також дозволить генпрокурору вирішувати, який орган правопорядку розслідуватиме справи про топ-корупцію, що дасть змогу йому забирати у НАБУ справи та передавати їх поліцейським або співробітникам СБУ.

Він також дасть змогу забрати у НАБУ повноваження звертатися із запитами про міжнародну правову допомогу та дозволити робити це лише через Офіс генпрокурора та Мін'юст, а також фактично змінити підсудність Вищого антикорупційного суду (ВАКС), що позначиться на можливості притягати топ-корупціонерів до відповідальності. Це означає, що забираючи справи в НАБУ, їх одночасно забиратимуть і у ВАКС, зазначають в Офісі простих рішень та результатів.

"Експерти WatchDoc проаналізували цей законопроект і закликають народних депутатів не голосувати в разі його реєстрації!" - йдеться у повідомленні.

Офіс простих рішень та результатів є неурядовою організацією, яка займається підготовкою рекомендацій для Національної ради реформ, головою виконавчого комітету якої є Міхеіл Саакашвілі.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ