07:53 18.02.2021

Франція, Німеччина, Британія та США обговорять Іран

2 хв читати
Франція, Німеччина, Британія та США обговорять Іран

Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан у четвер з главами МЗС Німеччини і Великої Британії Гайко Маасом і Домініком Раабом, а також з американським колегою Ентоні Блінкеном обговорить Іран і регіональну безпеку на Близькому Сході.

Зустріч відбудеться в Парижі, де міністр у справах Європи і закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан прийме німецького колегу Гайко Мааса і британського міністра закордонних справ Домініка Рааба. Держсекретар США Ентоні Блінкен приєднається до обговорення в режимі відеоконференції.

Блінкен на цьому тижні заявив, що якщо Іран повернеться до дотримання зобов'язань у рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) з врегулювання іранської ядерної проблеми, США зроблять те саме і далі потрібно буде працювати над угодою, яка буде "більш тривалою і міцною, ніж початкова".

У відповідь на це президент Ірану Хасан Рухані спростував можливість відновлення виконання в повному обсязі ядерної угоди як умову для повернення в неї США.

"Якщо США повернуться до виконання своїх зобов'язань сьогодні, ми зробимо те саме завтра", - заявив Рухані. Він також заявив, що "Іран не збирається вести нові переговори з СВПД - ні з регіональних питань, але з питань іранської зброї і оборони".

12 лютого МЗС Німеччини, Франції і Великої Британії опублікували спільну заяву, в якій закликають Іран припинити виробництво металевого урану і повернутися до виконання зобов'язань з СВПД.

Автори заяви зазначають, що порушення Іраном домовленостей позбавляють країну шансу реалізувати положення СВПД за допомогою дипломатичних зусиль.

Минулого тижня глава МАГАТЕ Рафаель Грос заявив, що Іран почав виробництво металевого урану. Агентство Associated Press зазначало, що металевий уран може використовуватися для виробництва атомної бомби, і стосовно досліджень, пов'язаних з його виробництвом, введено особливу заборону в рамках СВПД щодо ядерної програми Ірану, укладену в 2015 році.

Раніше Іран не виготовляв металевий уран.

У листопаді минулого року МАГАТЕ повідомляло, що Іран продовжує збільшувати темпи накопичення ядерного палива, істотно перевищуючи ліміти, передбачені СВПД.

Іран і "шістка" країн (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США і Франція) погодили СВПД у 2015 році, план мав на увазі скасування санкцій щодо Ірану. В обмін Тегеран взяв на себе низку зобов'язань в атомній сфері.

У 2018 році з СВПД вийшли США і відновили односторонні санкції стосовно Ірану. А за рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань у рамках ядерної угоди доти, поки європейські учасники угоди не забезпечать економічні інтереси Ірану, перш за все у нафтовій сфері, в умовах дії американських санкцій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА