Події

Венедіктова: Я зроблю все, щоб у "справі Медведчука" не було геополітики

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова запевняє, що підозра народному депутату Віктору Медведчуку (ОПЗЖ) знаходиться виключно в сфері кримінальної юстиції, і буде зроблено все, щоб Україна не була втягнута в геополітичні процеси.

"Я вважаю нашою заслугою, що ми не увійшли в геополітичні процеси, пов'язані з американськими виборами. І зараз я зроблю все, щоб ми в жодні геополітичні процеси не зайшли. Ми з вами залишаємося в руслі кримінальних процесів", - сказала генпрокурор у п'ятницю ввечері в ефірі "Свободи слова" Савіка Шустера.

За її словами, політики і журналісти "можуть говорити скільки завгодно і про що завгодно", одночасно правоохоронні органи не можуть собі цього дозволити.

"Я єдина серед вас, хто говорить не просто, щоб поговорити, - я беру на себе відповідальність у процесі, я бачила і знаю матеріали ... Чому не звучать інші прізвища росіян? Так все просто: і слідство, і прокуратура ведуть себе відповідально, і ми нічого не робимо для піару, ми робимо все, щоб у процесі ... ми виглядали гідно як державні інститути, як правоохоронні органи. Чому не звучать прізвища не громадян України - тому що у нас ще будуть міжнародні процеси", - пояснила Венедіктова.

Вона наголосила, що слідство і прокуратура зроблять усе, щоб у розслідування цієї справи були "переможно юридичні наслідки".

"Політики тут немає - це основне, з чого ми виходимо", - зазначила генпрокурор.

Також вона додала: "Наївно вважати, що все, що зараз відбувається, що я зараз говорю, не моніториться, ретельно не відслідковується правоохоронними органами РФ".

Відповідаючи на питання про те, чи вплине на хід розслідування інформація про нібито закриття в РФ компанії "Новий проект", генпрокурор сказала: "Ні, фактаж у нас вже є ... У нас достатньо матеріалів".

Як повідомлялося, 2 лютого Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні санкції проти нардепа фракції ОПЗЖ Тараса Козака, яким фактично заблокував діяльність трьох пов'язаних з Медведчуком телеканалів: "112 Україна", Newsone і ZIK.

РНБО 19 лютого ввів персональні санкції проти Медведчука і його дружини Оксани Марченко, а також пов'язаних з ними компаній, через фінансування ними тероризму, 20 лютого, президент України указом ввів його в дію.

15 квітня Зеленський за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони заявив про ініціативу з розробки законопроекту щодо олігархів з метою обмеження їх впливу на політику і прийняття законів в Україні.

"Я запропонував Раді національної безпеки і оборони та Офісу президента спільно з Антимонопольним комітетом розробити новий фундаментальний законопроект (такого у нас в Україні ще не було, вважаю, що сьогодні це один із пріоритетів) про статус олігархів: що буде з такими людьми, як будуть упроваджуватися санкції, як олігархи перетворюватимуться на бізнесменів", - заявив Зеленський в ефірі телеканалу "Україна 24".

За його словами, "впливу олігархів на Україну, на вибір України, на економіку України, на закони, на Верховну Раду допускати більше не можна".

11 травня, нардепи Медведчук і Козак були повідомлені про підозру в державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму.

Медведчук 12 травня прибув до Офісу генерального прокурора, ознайомився з копією пред'явленої йому підозри і заявив, що ховатися від слідства не має наміру, а підозри є політично мотивованими. 14 травня Печерський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ