12:11 02.06.2021

В Україні розпочалися переговори з Іраном щодо збитого під Тегераном літака "МАУ"

2 хв читати
В Україні розпочалися переговори з Іраном щодо збитого під Тегераном літака "МАУ"

У переговорах щодо збитого під Тегераном літака "Міжнародних авіаліній України" (МАУ) рейсу PS752 Україна наполягатиме на офіційному підтвердженні завершення слідства стосовно винних, повідомив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

"Сьогодні розпочинаються дводенні переговори з Іраном у справі PS753. Наполягатиму на офіційному підтвердженні завершення слідства щодо винних у збитті українського літака і стану судового слухання. Якщо воно, звісно, розпочате", - написав Мамедов на сторінці у Twitter у середу.

Уранці 8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий у районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня 2020 року в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

5 січня 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Ірану проект технічного звіту стосовно обставин катастрофи літака Boeing 737 МАУ, яка сталася поблизу Тегерану 8 січня 2020 року.

У лютому ЗМІ оприлюднили аудіозапис, на якому людина, яку джерела впізнають як міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Заріфа, обговорює можливість того, що знищення рейсу PS752 було умисним актом. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що органи досудового розслідування та прокуратури України досліджують аудіозапис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА