15:22 10.06.2021

Шестеро суддів КСУ заблокували роботу суду, вимагаючи забезпечити участь Тупицького в засіданнях - джерело

3 хв читати
Шестеро суддів КСУ заблокували роботу суду, вимагаючи забезпечити участь Тупицького в засіданнях - джерело

Шестеро суддів Конституційного Суду України в четвер в ультимативній формі заблокували діяльність КСУ з розгляду важливих, суспільно значимих справ (про медичні гарантії, про пенсійне забезпечення державних службовців, про функціонування української мови як державної).

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна" з джерел у КСУ, цими суддями є Віктор Городовенко, Ірина Завгородня, Віктор Кривенко, Олександр Литвинов, Сергій Сас і Петро Філюк.

"Причиною такого відкритого шантажу стала їхня ультимативна вимога забезпечити участь у судових засіданнях колишнього голови КСУ Олександра Тупицького", - повідомив співрозмовник.

При цьому в прес-службі КСУ агентству повідомили, що наразі секретаріат не має такої інформації, оскільки це могло статися на закритій частині засідання суду, і ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію наразі неможливо.

Згідно з порядком денним, оприлюдненим на сайті КСУ, в четвер Велика палата суду мала розглядати справу за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (закрита частина пленарного засідання).

Як повідомлялося, Олександр Тупицький має статус підсудного в кримінальному провадженні - його звинувачують у скоєнні тяжких злочинів проти правосуддя.

27 березня Тупицький втратив статус судді КСУ в результаті скасування президентом України Володимиром Зеленським указу колишнього президента Віктора Януковича про його призначення, оскільки, відповідно до рішення РНБО, його подальше перебування на посаді судді КСУ становило значну загрозу національній безпеці України.

Після відсторонення суддів Тупицького та Олескандра Касмініна Велика палата КСУ продовжувала свою роботу в штатному режимі, зокрема, 3 червня розгляд справи про конституційність закону про обіг сільгоспземель розпочався без участі Тупицького і Касмініна.

24 грудня 2020 року в Офісі генерального прокурора повідомили агентству "Інтерфакс-Україна", що голову КС Тупицького викликали повісткою на 28 грудня до Офісу генпрокурора для проведення процесуальних дій. При цьому в Офісі не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицький викликається і для яких саме процесуальних дій.

Допит мав відбуватися в кримінальному провадженні №12013110060002990, слідство у якому веде Управління ДБР у справах Майдану. Це кримінальне провадження про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, провадження зареєстроване у 2013 році, розслідуванням займалося Управління спецрозслідувань Генпрокуратури України на чолі з Сергієм Горбатюком, а на початку цього року передано до ДБР.

25 травня 2021 року правоохоронці направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього глави КСУ Олександра Тупицького, якого обвинувачують у злочинах проти правосуддя (ч. 2 ст. 384 і ст. 386 КК України).

"Розслідуванням встановлено, що в жовтні 2018 року обвинувачений з корисливих мотивів та в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України, який розшукується правоохоронними органами, здійснив підкуп свідка, переслідуючи мету, щоб він відмовився від давання показань або надав завідомо неправдиві показання у кримінальному провадженні, пов’язаному із протиправним заволодінням майновими активами ЗАТ "Зуївський енергомеханічний завод", - повідомляють в ОГПУ.

Там додають, що протягом 2018-2019 років Тупицький неодноразово надавав слідчому Генпрокуратури України в цьому самому провадженні завідомо неправдиві показання, з'єднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА