18:56 16.08.2021

Булава гетьмана Мазепи і Конституція Пилипа Орлика виставлені у "Софії Київській"

2 хв читати
Булава гетьмана Мазепи і Конституція Пилипа Орлика виставлені у "Софії Київській"

У Національному заповіднику "Софія Київська" в понеділок відбулося урочисте відкриття виставкового проекту "Раритети української козацької держави - Гетьманщини ΧVII-XVIII ст.: до 30-річчя незалежності України".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", виставка розкриває окремі моменти життя Української держави часів правління гетьманів Івана Мазепи та Пилипа Орлика. Головними експонатами виставки стали раритети, які зберігаються в архівних та музейних установах Королівства Швеції, а саме латиномовний оригінал Конституції Пилипа Орлика та булава гетьмана Івана Мазепи, яка пізніше також належала Орлику.

Оригінал Конституції 1710 року привезено до Києва вперше за 311 років.

З українських архівів в експозиції представлені п'ять універсалів 1687-1710 років, виданих Мазепою у Батурині, а також клейнода гетьмана Мазепи - знак гідності глави Української держави.

Виставка буде відкрита для відвідування з 16 серпня до 14 листопада 2021 року.

Під час урочистого відкриття експозиції міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подякував посольству Швеції в Україні та керівництву заповідника. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що переговори зі Швецією про надання для експонування оригіналу Конституції Пилипа Орлика тривали майже 13 років.

"Сьогодні сім днів нас відділяє від проведення першого установчого саміту "Кримської платформи", а в Конституції Пилипа Орлика дуже чітко написано, що перемогти Росію Україна може тільки в союзі з Кримським ханством. Це один із ключових зовнішньополітичних постулатів Конституції Пилипа Орлика. Тому я вважаю, що присутність Конституції Пилипа Орлика саме в ці дні в Україні - це знак, символ і додаткова допомога нам у тих справах, які ми робимо", - додав Кулеба.

"Конституція Пилипа Орлика - договори та постанови Прав і вольностей Війська Запорозького - конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права та обов'язки всіх членів Війська. Укладено 5 квітня 1710 року в м. Бендери під час обрання Орлика гетьманом. Від усієї старшини та козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко. Вона мала бути ратифікована шведським королем Карлом XII, у разі його перемоги в Північній війні. Написана латиною та староукраїнською мовою. Складається з преамбули та 16 статей. Україномовний оригінал Конституції зберігається в Москві у Російському державному архіві давніх актів.

Латиномовна копія XVIII століття зберігається у Стокгольмі у Національному архіві Швеції (тека "Справи Козаччини"). До архіву документ потрапив після розкопок на сільськогосподарських угіддях. Його знайшли в глиняному горщику, згорнутим у сувій. На думку шведських учених, документ переписав Пилип Орлик для вручення дипломатам європейських держав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА