11:55 27.10.2021

Кулеба: МЗС системно працює над тим, щоб РФ відповіла за свої злочини

3 хв читати
Кулеба: МЗС системно працює над тим, щоб РФ відповіла за свої злочини

Україна здобула справді важливу перемогу в Апеляційному суді Амстердама, який постановив повернути в Україну експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі", і Міністерство закордонних справ України системно працює над тим, щоб РФ сповна відповіла за свої дії, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Учора Україна здобула справді важливу перемогу в Апеляційному суді Амстердама. Суд постановив повернути в Україну так зване скіфське золото. Президент України Володимир Зеленський, вітаючи це рішення, заявив, що ми повертаємо своє завжди, повернемо і "скіфське золото", і Крим. Я хочу, щоб усі ми керувалися саме таким підходом, саме таким настроєм. Іноді не все відбувається одразу, але коли наполегливо, системно і якісно працюєш, то все, що хочеш, відбудеться", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в середу.

Глава МЗС України наголосив, що це рішення є лише однією з перемог України в юридичній площині. За його словами, рішення стало можливим завдяки довгостроковій, наполегливій роботі дипломатів, юристів МЗС, Міністерства юстиції, Міністерства культури та інформаційної політики України.

"МЗС провадить системну роботу в міжнародних судах. Притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності за її злочини в ході агресії проти України - це теж одна з цілей стратегії зовнішньополітичної діяльності нашої держави. Йдеться і про морську справу, і про справу "Україна проти Росії", в якій держава-окупант обвинувачується в тероризмі та порушенні прав людини, і про інші справи... МЗС, у свою чергу, системно працює над тим, щоб ці справи стали нашою перемогою, а Росія понесла повну відповідальність за свої порушення та злочини. Ми не зупинимося, ми навчилися грати вдовгу та вигравати", - наголосив він.

Кулеба також закликав український бізнес активно користуватися міжнародними та іноземними судами для захисту їхніх прав, порушених на тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомлялося, виставку "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, було сформовано в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю EUR10 млн.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх потрібно передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердаму визнав права України на колекцію та постановив передати її в Київ. У березні 2019 року розпочався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама. 16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і запитав в України та музеїв Криму додаткову інформацію щодо спору.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд в Амстердамі постановив повернути "скіфське золото" Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент США підписав законопроєкт про заборону TikTok

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА