15:20 07.11.2021

Папа Римський закликав до мирних переговорів для врегулювання конфлікту в Ефіопії

2 хв читати
Папа Римський закликав до мирних переговорів для врегулювання конфлікту в Ефіопії

Папа Римський Франциск у неділю заявив про необхідність задіяти більше дипломатичних засобів з метою покласти край конфлікту в Ефіопії.

"Я знову закликаю до того, щоб братська гармонія і мирний шлях діалогу могли взяти гору", - наводять західні ЗМІ слова понтифіка, звернені до присутніх на площі Святого Петра вірян.

Він зазначив, що з занепокоєнням стежить за новинами з Ефіопії, "що страждає від конфлікту, який триває понад рік і спричинив незліченні жертви та важку гуманітарну кризу".

Уряд Ефіопії раніше цього тижня оголосив режим надзвичайного стану на території країни через ситуацію в регіоні Тиграй. Зокрема, влада Аддис-Абеби заявила городянам про необхідність зареєструвати в наступні дні зброю, яку вони мають, а також про те, щоб бути готовими до захисту столиці.

Народний фронт звільнення Тиграю (НФЗТ), що мав правлячі позиції в Ефіопії з 1991 по 2018 рік, пішов в опозицію після приходу до влади нинішнього прем'єр-міністра. НФЗТ вимагав від федеральної влади не втручатися в справи регіону й у вересні 2020 року провів вибори до місцевих органів влади. Уряд Ефіопії оголосив їх незаконними. З листопада 2020 року в регіоні розгорівся конфлікт. Багато членів НФЗТ потім приєдналися до нової військової структури - "Сил оборони Тиграю".

На тлі ситуації в Ефіопії раніше США, Саудівська Аравія, Норвегія, Швеція, Данія і деякі інші країни наказали своїм дипломатам, котрі виконують функції не першорядної важливості, та членам їхніх сімей залишити цю країну.

Тим часом раніше цього тижня представники кількох опозиційних угруповань Ефіопії, зокрема НФЗТ, а також визвольної армії Оромо, на зустрічі у Вашингтоні підписали угоду про створення альянсу проти нинішнього прем'єр-міністра країни Абія Ахмеда. Мета альянсу, що дістав назву Об'єднаного фронту Ефіопських федералістських сил, полягає у формуванні умов для того, щоб глава нинішнього уряду якомога швидше пішов з посади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА