18:02 09.12.2021

Україна в ТКГ запропонувала здійснити обмін до 60 утримуваних осіб до Нового року - Арестович

2 хв читати
Україна в ТКГ запропонувала здійснити обмін до 60 утримуваних осіб до Нового року - Арестович

Україна в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) запропонувала здійснити гуманітарний обмін до 60 утримуваних осіб до Нового року, повідомив спікер Української делегації Олексій Арестович.

"Ми запропонували російській стороні три варіанти обміну: видачу 13, 24 або 60 осіб. Усі ці люди готові до обміну, їхнє місцезнаходження встановлене. Вони пройшли процедуру так званого процесуального очищення (зняття судимостей - ІФ)", - повідомив Арестович у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що, відповідно до українського законодавства, процедура процесуального очищення, на якому наполягає російська сторона стосовно утримуваних, можлива тільки після того, як та чи інша особа заявить про своє місцезнаходження і отримає вирок суду. Після цього вона може бути помилувана та повернена в рамках обміну або звільнення.

"У разі, коли деякі такі особи переховуються і не повідомляють (про місцезнаходження - ІФ) згідно з українським законодавством, Україна не може їх ні засудити заочно, ні очно, ні помилувати. А РФ вимагає помилування від президента України не засуджених людей. Це суперечить нашому законодавству та Конституції", - сказав Арестович.

Він додав, що в разі готовності РФ до обміну вона також має надати інформацію про осіб, яких готова видати зі свого боку.

За словами спікера Української делегації в ТКГ, під час чергових переговорів 8 листопада російська сторона не відповіла конкретикою на пропозицію України, проте це саме питання повторно розглядатиметься під час позачергової зустрічі 9 листопада.

16 листопада омбудсмен Людмила Денісова заявила, що бойовики незаконно утримують на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО 301 українця.

26 листопада під час прес-марафону президент Володимир Зеленський заявив, що Україна передала Росії через Туреччину верифікований список на обмін утримуваними.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА