Інтерв'ю

Венедіктова: Захист інвестицій - найважливіший напрям для нас

Одним із найважливіших завдань прокуратури є нівелювання незаконної протидії або тиску на бізнес, заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова у зверненні, оприлюдненому прес-службою Офісу генерального прокурора.

"Ще в травні ми розпочали відкритий і відвертий діалог із Національною радою реформ та бізнес-асоціаціями. Перешкод у інвесторів, які може допомогти здолати прокуратура, виявилося чимало. Наприклад, припинити безпідставне створення проблем підприємствам самими правоохоронцями і подбати про те, щоб злочини, вчинені відносно суб’єктів господарювання ефективно і оперативно розслідувались. З цією метою у Офісі генпрокурора був створений спеціалізований підрозділ, що взяв на себе координацію всіх процесів у сфері захисту інвестицій. Новий Департамент продовжив активну комунікацію із бізнес-середовищем і одразу взяв у роботу основні проблемні "кейси" по країні", - заявила Венедіктова.

Вона наголосила, що прокурори постійно контактують із Радою бізнес-омбудсмена, Національною радою реформ, Американською торговельною палатою в Україні, Європейською бізнес асоціацією, Українською радою бізнесу, Асоціацією платників податків, Спілкою українських підприємців, Федерацією роботодавців та іншими організаціями, покликаними захищати інвестиції в Україні. Загалом було проведено більше ніж 30 зустрічей із ними, в результаті чого на контроль Офісу генпрокурора було взято 80 кримінальних проваджень.

"Проаналізувавши їх проблематику, ми виокремили дві ключові проблеми, з якими зустрічається бізнес. Перша і основна – це різні злочинні схеми заволодіння підприємствами: шахрайство, виведення капіталу шляхом підроблення документів, рейдерство через переоформлення цілих товариств на підставних осіб, привласнення їхнього майна. А якщо цьому ефективно не протидіють правоохоронці – бізнес не захоче вкладати гроші в економіку держави, яка законним шляхом не може захистити інвесторів від злочинних посягань", - розповіла генпрокурор.

Венедіктова наголосила, що ці справи потребують об'ємної роботи від органів слідства.

"Прокурори нашого спеціалізованого підрозділу із захисту інвестицій вже активізували роботу на цьому напрямі. В подібних провадженнях надано понад півсотні письмових вказівок, скасовано рішення про закриття п'яти справ. Стан досудового розслідування 23 проваджень заслухано у керівництва Офісу генерального прокурора та зорієнтовано на досягнення видимого результату в чітких часових межах", - зазначила вона.

Інший різновид проваджень, пов'язаних із тиском на бізнес, - тиск безпосередньо з боку правоохоронців на підприємства, щодо яких слідство ведеться "невиправдано активно".

"Ми фіксуємо такі скарги, ретельно перевіряємо правомірність всіх слідчих і процесуальних дій і вживаємо необхідних заходів. Задля виправлення ситуації у восьми кримінальних провадженнях ми змінили орган досудового розслідування, а у 12 – групи слідчих та прокурорів. Ще у одному провадженні визначено старшим групи безпосередньо прокурора Департаменту захисту інвестицій", - розповіла Венедіктова.

Крім того, низка проваджень пов'язана з випадками штучного припинення реєстрації податкових накладних підприємств. Профільні прокурори вживають заходів для виключення таких підприємств із категорії "ризикованих" і продовження їх господарської діяльності.

"У фокусі нашої уваги також збереження репутації фірм, які здійснюють інвестиції. Адже сам факт наявності у фабулі кримінального провадження назви підприємства суттєво впливає на їхній рейтинг, платоспроможність, можливість отримувати запозичення та вести економічну діяльність. Тому необхідно забезпечити швидке та повне досудове розслідування цієї категорії проваджень для прийняття у них остаточних рішень. Щоб якнайшвидше поставити крапку у питанні, чи встановлено ознаки злочинів за цими фактами, чи ні. В результаті роботи нашого Департаменту захисту інвестицій вже трьом компаніям відновлено репутацію", - повідомила генпрокурор.

"Захист інвестицій – надважливий напрям для нас, тому що країна без бізнесу не спроможна виконати свої соціальні гарантії. Підтримка інвесторів – один із державних пріоритетів, і ми будемо робити все для того, щоб цей пріоритет забезпечувати. Водночас хочу наголосити: ми прокурори, а не адвокати, і якщо бізнес здійснює правопорушення – в усіх таких справах ми тільки на боці закону та порядку", - резюмувала Венедіктова.

Джерело: https://www.gp.gov.ua/ua/news?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=284514

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ