Інвестиції

Міністерство поки що не отримувало від Ярославського офіційної пропозиції щодо ХДАВП - Уруський

Офіційної пропозиції від бізнесмена Олександра Ярославського щодо залучення $1 млрд для відновлення Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП) поки що не надходило, але міністерство готове розглянути всі пропозиції потенційних інвесторів, заявив віце-прем'єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

"Такої офіційної пропозиції міністерство ще поки що не отримувало. Думаю, що розглядатимемо всі пропозиції, що стосуються потенційних інвесторів, потенційних наших стратегічних партнерів, які будуть готові виконувати план санації, який, сподіваюся, буде затверджено", - сказав Уруський журналістам у Харкові в п'ятницю.

Голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер, у свою чергу, додав, що в курсі ініціативи Ярославського, але виступає за її переведення "в юридичну площину".

"Олександр мені повідомив, що у нього є можливість і бажання інвестувати в наш Харківський авіаційний завод, але, як правильно Олег Семенович (Уруський - ІФ) зауважив, ці взаємини мають бути переведені в юридичну площину", - сказав Кучер.

Говорячи про можливі варіанти майбутнього ХДАВП, він повідомив, що виступає за збереження його як заводу, що займається серійним виробництвом літаків.

Як повідомлялося, раніше в п'ятницю бізнесмен Ярославський, активи якого об'єднані в групі DCH, заявив про готовність узяти відповідальність за відновлення ХДАВП і залучити для цього $1 млрд.

"З цієї суми $100 млн підуть на виплату боргів; $500 млн - на добудову літаків, виробництво яких уже розпочато, й закладення нових; $400 млн - на програми розвитку. Буде це приватизація чи приватно-державне партнерство, не так важливо. Важливо не згаяти час", - ідеться у його зверненні на сайті DCH у п'ятницю.

Бізнесмен зазначив, що група DCH готова до відкритого обговорення своєї пропозиції та має намір докласти всіх зусиль, щоб урятувати підприємство для Харкова й України.

На початку серпня DCH заявила про домовленість із китайською Beijing Xinwei Technology Group про спільну діяльність із розвитку українського авіабудування і, зокрема, запорізького ПАТ "Мотор Cіч". Компанії подали спільну заяву до АМКУ на купівлю підприємства, зокрема, DCH претендує на більше ніж 25% акцій.

ХДАВП здійснював серійне виробництво транспортних багатоцільових літаків Ан-74, регіональних пасажирських літаків Ан-140-100, дуже легких багатоцільових літаків ХАЗ-30, а також виготовленням центроплану літаків Ан-148/Ан-158, запасних частин і окремих агрегатів літаків і виробництво агрегатів вертольотів Мі-2МСБ, Мі-8МСБ у кооперації з "Мотор Січ".

До складу цілісного комплексу ХДАВП також входять завод "Сокільники", завод "ТОРА", Чугуївський авіаційний технологічний завод і Конотопський завод.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до понад 100 країн світу.

Інвестпортфель DCH містить активи в таких галузях, як будівництво і девелопмент (мережа ТРЦ "Караван Megastorе" у Києві, Харкові та Дніпрі, готель Kharkiv Palace, ЖК "Воздвиженка), фінанси (страхова компанія "ІНГО"), промисловість (ХТЗ, рудник "Суха Балка", Дніпровський метзавод), транспорт (міжнародний аеропорт "Харків"), спорт (регбійний клуб "Олімп").

У жовтні 2019 року Ярославський заявив про готовність групи інвестувати в аеровокзальний комплекс міжнародного аеропорту "Дніпро", а також про участь у приватизації ДП "Завод "Електротяжмаш" (Харків) і "Харківобленерго".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ