Інвестиції

Мінінфраструктури планує залучити 3,8 млрд грн інвестицій за рахунок передачі в концесію семи залізничних вокзалів

Міністерство інфраструктури України планує залучити інвестиції загальним обсягом у 3,8 млрд грн за рахунок передачі в концесію семи залізничних вокзалів.

"Укрзалізниця" за підтримки Міжнародної фінансової корпорації підготувала до концесії сім залізничних вокзалів. Наразі здійснюються фінальні технічні кроки, щоб запустити процес концесії", - повідомив міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час конференції "Інвестиції мають значення" в Києві у понеділок.

За його словами, міністерство планує залучити 3,8 млрд грн інвестицій, забезпечити 60,18 млн грн концесійних платежів і 17,4 млн грн податків до держбюджету.

У концесію планується передати вокзали "Харків", "Київ", "Миколаїв", "Чоп", "Дніпро", "Хмельницький" і "Вінниця".

Крім того, в частині розвитку залізничного напрямку, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділить $420 млн на проект "Електрифікація залізничного напрямку Долинська - Миколаїв - Колосівка".

Орієнтовно проект планують закінчити до 2023 року.

"Наша ціль - розвивати кількість електрифікованих напрямків, оскільки це економніше, екологічніше, безпечніше. І це про те, як ми можемо покращувати оборотність вагонного парку, а саме - вантажів експорту та імпорту. А це все - про економіку", - пояснив Криклій.

Як повідомлялося, у січні "Укрзалізниця" спільно з ЄБРР та ЄІБ оголосила тендер із проекту електрифікації залізничного напрямку Долинська - Миколаїв - Колосівка, що входить до мережі маршрутів TEN-T. Фінансування проекту здійснюватиметься за залучені кошти ЄБРР та ЄІБ на загальну суму майже EUR366 млн із ПДВ.

На сьогодні, за даними "Укрзалізниці", транспортними коридорами TEN-T перевозиться майже 80% всіх транзитних вантажів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ