15:25 12.08.2021

Турецька Baykar має намір інвестувати у створення в Україні наукового центру та виробництва БПЛА

3 хв читати
Турецька Baykar має намір інвестувати у створення в Україні наукового центру та виробництва БПЛА

Турецький виробник безпілотних літальних апаратів (БПЛА) компанія Baykar розробляє інвестиційний проект із будівництва в Україні науково-дослідного центру передових технологій в аерокосмічній інженерії та виробничого центру зі збору БПЛА, повідомила заступник генерального директора з інвестицій Наталія Озден.

"Baykar має намір інвестувати в Україну і наразі розробляє відповідний інвестиційний проект", - повідомила вона під час Міжнародного оборонного інвестиційного форуму у Києві в четвер.

За її словами, проект передбачає 100-відсоткові інвестиції Baykar у створення новітнього центру науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР), створення виробничих потужностей і збору БПЛА, а також цехів техобслуговування та ремонту із супровідними сервісами.

Водночас, на думку Озден, необхідна дискусія про наявні в Україні стимули підтримки інвесторів, зокрема передбачені законами про підтримку проектів зі значними інвестиціями (закон "про інвестнянь") і про індустріальні парки (ІП).

"Інвестори хочуть прийти в Україну, і є закони - про підтримку проектів зі значними інвестиціями, про індустріальні парки. Але вони ще не працюють, ми очікуємо механізмів їх реалізації, і якщо ці проекти порівнювати, то ми бачимо, що закон про індустріальні парки надає набагато більше переваг, ніж закон про інвестпроекти", - сказала заступник гендиректора Baykar.

Вона нагадала, що закон про інвестнянь надає до 30% допомоги з боку держави, але наголосила, що іноземний інвестор під час вибору країни для інвестування, порівнює декілька країн та можливостей і обирає найбільш прийнятні для нього стимули.

Озден зазначила, що в Туреччині стимули для інвесторів досягають 200%, а в рамках ІП також надається допомога для переведення земель у статус промислових, тоді як в Україні це складно зробити.

"Індустріальним паркам у Туреччині також надають стимули з ПДВ, немає податку на прибуток, немає ПДВ на імпорт, немає ПДВ на товари, соціальні відрахування покриває держава", - зазначила речник.

Вона також повідомила, що Baykar виступає за створення механізму, дорожньої карти для залучення інвестицій турецьких компаній в оборонно-промисловий комплекс України, співпрацю у сфері оборонних технологій (НДДКР, підтримка стартапів, локалізація виробництв).

Окрім того, турецька компанія ініціює створення індустріального парку й технопарку оборонних технологій для українських і турецьких підприємств.

"Це була б потужна ініціатива, яка збагатила б обидві держави", - резюмувала Озден.

Компанія Baykar створена більше ніж 30 років тому і за цей час пройшла шлях від виробника деталей для автомобілів до ведучого всесвітньо відомого виробника БПЛА з кількістю працівників 1600 осіб.

За словами Озден, у 2000 році було створено науково-дослідний центр, і за 20 років компанія експортувала продукцію до восьми країн світу.

Як повідомлялося, дотепер уряд ухвалив усі необхідні підзаконні акти для практичної реалізації закону про інвестнянь.

Водночас щодо стимулів для розвитку перезапуску роботи індустріальних парків парламент ухвалив за основу законопроект, що передбачає для резидентів ІП компенсацію частки інвестицій від 15% до 70% капітальних витрат у перші три роки залежно від обсягу експорту компанії, компенсацію від 30% до 70% процентних платежів за кредитом залежно від обсягу експорту, а також 50-відсоткову компенсацію вартості підключення до електромереж.

У парламенті також зареєстровано два законопроекти з поправками до Податкового та Митного кодексів, що містять фіскальні стимули для індустріальних парків.

Наразі серед стимулів для ІП у межах ухваленого у 2012 році закону: цільове фінансування на безповоротній основі та надання безвідсоткових кредитів для облаштування ІП, а також звільнення учасників парку від пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AHK Ukraine пропонує провести низку реформ для залучення іноземного бізнесу до процесу відбудови

KSG Agro шукає інвесторів для будівництва заводу за $8 млн із переробки матеріалів, що залишилися унаслідок руйнувань у Херсонській області

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

Україна працює над запуском Агенції залучення інвестицій - перший віце-прем'єр

Київщина спільно з південнокорейськими інвесторами почала розробку Транспортної моделі регіону

Частка інвестиційних угод на первинному ринку житла становить близько 15% - опитування девелоперів

OKKO інвестує 20-22 млн євро в energy storage потужністю 20 МВт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА