17:58 07.12.2017

ВР продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення

2 хв читати
ВР продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення

Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

За відповідний законопроект №7350 у цілому на засіданні в четвер проголосували 236 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, перед введенням в Україні обігу сільгоспземель спочатку необхідно розробити й ухвалити законодавчу базу щодо формування розвиненої мережі фермерських господарств і сільгоспкооперативів.

"Скасування в умовах воєнного стану й економічної кризи мораторію ... без урегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель сільськогосподарського призначення є загрозою як національній, так і продовольчій безпеці нашої держави", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори документа вважають, що продовження мораторію дасть змогу зняти соціальну напруженість, яка виникла в суспільстві на тлі політичних спекуляцій із цього питання, і надасть певний час для розробки механізму впровадження прозорого ринку земель сільгосппризначення.

"Влада не проводить інформаційно-роз'яснювальної роботи (про необхідність упровадження ринку сільськогосподарських земель - ІФ) ... Люди не готові до відкриття ринку, тому що їм роками в голову вкладали страхи", - сказав у парламенті співавтор законопроекту Сергій Лабазюк.

За його словами, під час запуску продажу землі необхідно створити рівні умови гри на ринку та чітко визначити відповідальність кожного органу влади в ході проведення земельної реформи.

В.Лабазюк вважає, що перед скасуванням мораторію на продаж земель сільгосппризначення необхідно завершити інвентаризацію сільгоспземель, провести обговорення і консультації з експертами та учасниками ринку.

"Ми маємо ухвалити рішення в інтересах людей. Прошу прийняти законопроект за основу і в цілому", - звернувся він до депутатів з трибуни парламенту.

Як повідомлялося, Верховна Рада наприкінці жовтня 2016 року продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений у 2002 році, до 2018 року. Парламент також доручив своїм комітетам і профільному міністерству протягом півроку напрацювати необхідні законопроекти.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА