Медицина

Близько 20 млн українців до кінця року підпишуть декларації з сімейними лікарями

Близько 20 млн українців до кінця 2018 року підпишуть декларації із сімейними лікарями, прогнозує прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Я думаю, що в цьому році буде 20 млн людей, які підпишуть декларацію з сімейними лікарями. Сьогодні (підписали - ІФ) приблизно 18 млн", - сказав він на позачерговому засіданні Кабміну в Києві в п'ятницю.

Він повідомив, що проект держбюджету на 2019 рік передбачає виділення на розвиток первинної медичної допомоги 15 млрд грн.

"Цього буде достатньо, щоб підвищити зарплату. Ми як держава маємо заплатити медику за здоров'я пацієнта. Адресність підвищує відповідальність та якість", - сказав він.

В.Гройсман повідомив, що в медустановах, які увійшли до реформи, доходи медиків зросли удвічі-утричі.

"Там, де вже почалася ця реформа, там є лікарі, які раніше отримували 5-6 тис. грн, а сьогодні отримують від 12 до 16 тис. грн", - сказав він.

"За один рік відновити систему, яка руйнувалася 25 років, дуже-дуже складно, майже неможливо", - наголосив глава уряду.

Як повідомлялося, проект держбюджету на 2019 рік передбачає, що з 2019 року вторинна медична допомога, зокрема консультації фахівців, аналізи і дослідження, якщо вони надаватимуться сімейним лікарем, буде безоплатною та оплачуватиметься через Національну службу здоров'я. Проект держбюджету на 2019 рік передбачає виділення на це 2 млрд грн.

Крім того, уряд планує в 2019 році запустити пілотний проект із реформування системи екстреної медичної допомоги в п'яти-шести областях України. З держбюджету на це буде виділено мільярд гривень, ще мільярд гривень - з місцевих бюджетів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ