Медицина

Впроваджувані на "первинці" зміни у середньостроковій перспективі приведуть до нової якості медицини - Гройсман

Впроваджувані наразі на первинному рівні надання медичної допомоги зміни в середньостроковій перспективі дадуть змогу значно поліпшити її якість, вважає прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"На первинній ланці проведено титанічні, на мою думку, зміни, які в середньостроковій перспективі приведуть до абсолютно нової якості медицини на цьому рівні. Ті лікарні, які вже працюють у новій системі, мають абсолютно нове забезпечення. Лікарі "первинки", які раніше отримували 6 тис. грн заробітної плати, сьогодні вже отримують 12-16 тис. грн", - сказав він під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю.

Як повідомлялося, реформування системи надання первинної медичної допомоги передбачає, зокрема, зміну механізму її фінансування - введення принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт вибирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації. За оцінками Міністерства охорони здоров'я, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями, дасть змогу поліпшити якість медичних послуг і значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

Заклади первинної медичної допомоги, які перейшли на новий механізм фінансування послуг за підсумками першого етапу підписання договорів із Національною службою здоров'я України (НСЗУ), за три місяці роботи за новим принципом сумарно отримали 809,9 млн грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ