Медицина

МОЗ через ситуацію в НМУ звернулося до Держказначейства для запобігання незаконному використанню коштів

Міністерство охорони здоров'я України поінформувало Державну казначейську службу України (ДКС) про свою позицію щодо ситуації, яка склалася з відновленням Печерським районним судом Києва екс-ректора університету Катерини Амосової на посаді ректора.

Міністерство вважає незаконним рішення суду і стверджує, що на сьогодні в.о. ректора вишу є Олександр Науменко, раніше визнаний міністерством у цій іпостасі.

Крім того, у відомстві стверджують, що для відновлення О.Амосової на посаді має бути виданий відповідний наказ міністерства, без якого вона не має повноважень приймати будь-які рішення як ректор НМУ.

"Платежі, підписані будь-ким із екс-адміністрації НМУ, не можуть здійснюватися. Про цю ситуацію поінформовано Державна казначейська служба для запобігання незаконному розпорядженню коштами платників податків. Є також і свідчення про те, що на співробітників Держказначейства чиниться тиск для забезпечення платежу за підписом осіб, звільнених з НМУ", - зазначено в повідомленні міністерства, де також зазначається, що раніше з посади першого проректора було звільнено Ярослава Цехмістера.

У свою чергу сама О.Амосова, коментуючи на своїй сторінці в соцмережі Facebook позицію МОЗ щодо рішення суду, а також формат виконання рішення, заявила, що "воно вступає в силу негайно, а внесення відомостей до ЄДР не є індикатором - туди в рішення суду входить установленому порядку".

Як повідомлялося, 20 вересня Печерський районний суд Києва задовольнив позов екс-ректора Національного медичного університету (НМУ) ім. О.Богомольця Катерини Амосової щодо незаконності та скасування наказу Міністерства охорони здоров'я України про її звільнення. Згідно з текстом рішення, воно набуває чинності з моменту закінчення строку подання апеляційної скарги (протягом 30 днів).

Як повідомлялося, в лютому 2018 року, міністерство вирішило тимчасово відсторонити О.Амосову від виконання обов'язків у зв'язку зі зривом призначеного на 20 лютого в НМУ іспиту "Крок 1. Стоматологія" через конфлікт між університетом і Центром тестування при МОЗ.

Пізніше, 30 березня 2018 року комісія МОЗ під час розгляду звітів ректорів медичних вищих навчальних закладів визнала роботу О.Амосової незадовільною і рекомендувала звільнити її. При цьому комісія провела публічне обговорення основних показників діяльності О.Амосової на посаді ректора без її участі. За інформацією міністерства, О.Амосова вдруге не з'явилася для звіту про результати своєї роботи. При цьому, ректор пізніше заявила, що внаслідок відсторонення вона була позбавлена можливості виконувати відповідні обов'язки, зокрема представляти звіт. Того ж дня 30 березня Мінохорони здоров'я віддав розпорядження про звільнення О.Амосової з 16 квітня з посади ректора університету через невиконання умов контракту, ректор зі свого боку заявила про намір оскаржувати наказ у суді.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ