Медицина

Україна створює інтегровану інклюзивну медичну систему - Супрун

Україна створює інтегровану інклюзивну медичну систему, повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на Глобальній конференції з первинної медико-санітарної допомоги в Астані (Казахстан) у понеділок.

"В Україні триває корінна трансформація системи охорони здоров'я. Ми відходимо від застарілої радянської системи Семашка, що базувалася на утриманні медзакладів, до моделі, що орієнтується на пацієнта та медичні послуги, які він отримує. Головний вектор нашої трансформації - перехід від ліквідації наслідків хвороби (стаціонарної допомоги) до роботи "на випередження" - сильної системи громадського здоров'я та розвиненої мережі первинної медичної допомоги. Це і є нашими пріоритетами в державній політиці", - сказала У.Супрун.

За її словами, тепер пацієнти можуть обрати свого лікаря первинної медичної допомоги в будь-якому закладі, і в державному, і у приватному, за умови, що цей заклад підписав договір із Національною службою охорони здоров'я України.

"Це особливо важливо для вразливих груп населення, наприклад, для вимушених переселенців", - повідомила вона.

У.Супрун також наголосила на важливості створення захищеної електронної системи охорони здоров'я, яка є фундаментом для всіх процесів.

"Вона містить дані про всіх пацієнтів, лікарів і про медичні заклади, які долучилися до реформи. Що це змінило? Це дало нам змогу звільнити пацієнтів від тих вимог, яких потрібно було дотримуватися раніше, наприклад, звертатися тільки до конкретного лікаря, показувати всі особисті документи", - сказала в. о. міністра охорони здоров'я.

У.Супрун поінформувала, що від початку медичної реформи понад 20 млн українців підписали декларації зі своїми лікарями. Зарплати багатьох сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів збільшилися удвічі-втричі через упровадження капітаційної ставки. Тому лікарі теж зацікавлені у трансформації медицини.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ