Медицина

Асоціація приватних клінік закликала активніше залучати до розгляду випадків медпомилок представників профтовариств

Асоціація приватних медичних закладів (АПМЗ) закликала активніше залучати до розгляду випадків медичних помилок представників професійних спільнот і асоціацій.

"У всьому світі всі медичні помилки стають предметом вивчення, базою для розробки алгоритмів і деталей нових планів, протоколів і стандартів лікування. Без професійних асоціацій, які мають досвід і спеціалізуються в цьому напрямі, ні судмедексперт, ні слідчий, ні суддя не зможуть зробити об'єктивний аналіз", - сказав голова правління Асоціації приватних медичних закладів України (АПМЗ), виконавчий директор Медичного центру Святої Параскеви (Львів) Дмитро Левченко на прес-конференції в Києві в понеділок.

Він зазначив, що АПМЗ готова "стати майданчиком для діалогу професійних асоціацій, які зможуть всебічно вивчити кожен медичний випадок, який став предметом розгляду, з точки зору медицини".

"Ми бачимо небезпечну тенденцію демонізації роботи лікаря. Це починає працювати проти самої системи охорони здоров'я, коли пацієнти бояться лікарів, звертаються до них пізно. МОЗ теж не має об'єктивної інформації про якість медичної допомоги, оскільки сьогодні якість медичної допомоги в Україні розглядається лише через призму кримінальної відповідальності", - сказав Левченко.

У свою чергу директор клініки репродуктивної медицини "Надія" Валерій Зукін зазначив, що, за даними реєстру судових рішень, протягом 2017-2019 рр. за ст. 140 Кримінального кодексу (неналежне виконання професійних обов'язків) проти медиків було винесено 13 обвинувальних вироків, і лише три виправдувальних. При цьому кримінальні провадження відкриваються найчастіше проти хірургів.

Водночас із 2007 до 2016 рр. включно українські суди винесли вироки за 133 кримінальними справами щодо окремих лікарів або медичних закладів. За 119 справами медиків визнали винними і лише в 14 випадках (10,5%) вироки були виправдувальними.

"В Україні відсутнє юридичне визначення поняття "медична помилка" і дуже низький рівень залучення професійних медичних співтовариств до розгляду медичних справ. В Україні - близько 186 тис. лікарів, а загалом у 2018 році в країні померли близько 570 тис. осіб і практично всі 186 тис. працюючих лікарів абсолютно не захищені від необґрунтованого обвинувачення в суді", - сказав він.

Зукін наголосив на необхідності врегулювання на законодавчому рівні поняття "медична помилка", а також введення класифікації медичних помилок.

Крім того, він наголосив на необхідності запровадження страхування професійної відповідальності медпрацівників, а також відновлення обов'язкових до виконання національних клінічних протоколів, в яких буде чітко прописано схеми і методики лікування.

"Зараз ми маємо право використовувати міжнародні протоколи, але в них все заплутано і вони мають рекомендаційний характер, вказуючи, які методи можна, а не потрібно застосовувати. Тому у випадках "медичних справ" важко надати оцінку, чи було допущено помилку, халатність чи просто лікар намагався врятувати хворого", - сказав він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ