Медицина

Після закінчення карантину виникне необхідність у новому конкурсі на посаду глави НСЗУ

Після закінчення карантину може виникнути необхідність у новому конкурсі на посаду голови Національної служби здоров'я України (НСЗУ), вважає екс-глава цієї служби Олег Петренко, який бере участь у доборі на посаду глави НСЗУ.

"Сучасна політична еліта, яка представлена, зокрема і міністром охорони здоров'я, дуже вміло користується законодавством, зміненим через COVID-19, що дозволило уникати змагальної, відкритої і чесної процедури і проводити на відповідні посади людей, які б за жодних умов не пройшли б повноцінний конкурс", - сказав він журналістам у вівторок після співбесіди з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим.

Петренко вважає, що в результаті добору, який нині відбувається, "будемо мати тимчасового керівника, який, можливо буде обраний з людей, які не пройшли відповідну процедуру".

Він підкреслив, що добір на посаду глави НСЗУ, що проводиться за спрощеною через карантинні обмеження процедурою, може вкрай негативно позначитися на функціонуванні системи охорони здоров`я в Україні.

"Нехтуючи реальним конкурсом ми можемо втратити ті здобутки, які є, оскільки НСЗУ - це ключовий орган, який відповідає за організацію того, що всі називають медреформою і основну її частину - реалізацію державних медгарантій", - сказав він.

Петренко зазначив, "скоро закінчується карантин, карантинні обмеження пом'якшуються і можна буде для легітимації керівника НСЗУ, який відповідає за більшу частину бюджету охорони здоров'я, все-таки вибрати його у відкритому, змагальному чесному конкурсі, який буде легітимним і перед обличчям кожного громадянина, і перед обличчям кожного члена команди НСЗУ".

У свою чергу, в.о. глави НСЗУ Оксана Мовчан зазначила, що добір, який проводився, не позначився на операційній діяльності Нацслужби.

"НСЗУ працює як працювала, нічого не зупиняється, не змінюється. У нас безперервний операційний процес, проводиться контрактування, оплати, спілкування з держорганами. Я зараз є керівником НСЗУ і підписую всі документи до того часу, поки не з'явиться новий керівник. Згідно процедури, за якою мене призначено виконуючою обов'язки, я залишаюся заступником глави НСЗУ після того, як з мене знімуть обов'язки т.в.о. голови НСЗУ", - сказала вона.

Як повідомлялося, у вівторок відбулася співбесіда міністра охорони здоров'я Максима Степанова з частиною з 17 допущених до співбесіди учасників добору на посаду глави НСЗУ.

Співбесіда відбулася дистанційно в режимі відеоконференції на платформі Zoom.

Новий конкурс було оголошено після заяви міністра охорони здоров'я Максима Степанова про те, що за підсумками конкурсу на посаду голови НСЗУ, що відбувся на початку січня, переможця не було визначено. Перед цим троє фіналістів конкурсу на посаду голови НСЗУ, що відбувся у січні, пройшли співбесіду з міністром.

Конкурс на цю посаду відбувся на початку січня 2020 року. За підсумками двох етапів конкурсу найбільшу кількість балів набрали і були включені до шорт-листу т. в. о. голови НСЗУ Оксана Мовчан, за підсумками двох етапів набрала 11,73 бала, заступник голови НСЗУ Наталія Рябцева, яка набрала 11,33 бала і директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Андрій Віленський, який набрав 8,83 бала.

Команда НСЗУ закликала президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та голову Верховної Ради Дмитра Разумкова сприяти проведенню відкритого та прозорого конкурсу на голову НСЗУ і не допустити позаконкурсного призначення на цю посаду.

У свою чергу в посольстві США в Україні відзначили важливість того, щоб Національна служба здоров'я України (НСЗУ) залишалася незалежним органом, і повідомили про готовність продовжувати партнерство з урядом України для зміцнення незалежності таких інститутів, як НСЗУ.

Зі свого боку посольство Великої Британії заявило про підтримку другого етапу медреформи, незалежності НСЗУ і про готовність співпрацювати з урядом України, доки виконуються зобов'язання реформи.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ