12:25 13.06.2013

"Фронт змін", ПРП і низка облорганізацій Руху оголосять про свою ліквідацію в п'ятницю - Пашинський

3 хв читати

Партії "Фронт змін", "Реформи і порядок", а також низка облорганізацій Народного руху України у п'ятницю оголосять про свою ліквідацію, щоб у суботу на з'їзді їхні партійці індивідуально вступили до партії "Батьківщина".

"Закон про політичні партії не передбачає колективного членства. Відповідно до закону, членство в партії може бути тільки індивідуальним. Це означає, що кожен, хто хоче вступити до партії, має сам написати заяву та пройти процедуру прийняття. Крім того, одна людина не може бути членом двох партій. Відповідно, люди, які хочуть вступити до партії "Батьківщина", не можуть бути членами інших партій - вони повинні вийти з цих партій і вступити до партії "Батьківщина", - сказав депутат фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Об'єднавчий процес відбувається на базі партії "Батьківщина", й таке рішення ухвалили всі партії, які беруть участь у цьому процесі, - партії "Батьківщина", "Фронт змін", "Реформи і порядок" і кілька обласних організацій Народного руху України", - нагадав він.

С.Пашинський уточнив, що члени цих партій напишуть заяви про вихід зі своїх партій і подадуть заяви про вступ до "Батьківщини".

Депутат наголосив, що, за наявною в нього інформацією, у п'ятницю, напередодні з'їзду "Батьківщини", партії "Фронт змін" і "Реформи і порядок" оголосять про ліквідацію "для того, щоб запобігти спекуляції з цього приводу".

Як повідомлялося, урочистий об'єднавчий з'їзд об'єднаної опозиції "Батьківщина" відбудеться в суботу, 15 червня, в Києві на Михайлівській площі.

Партію "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" було створено 9 червня 1999 року. В грудні того самого року головою партії обрали Юлію Тимошенко, вона очолює політичну силу й досі. З 30 грудня 2011 року Ю.Тимошенко, засуджена за перевищення повноважень під час підписання угод щодо газу з Росією в 2009 році, відбуває покарання в Качанівській виправній колонії. З 9 травня 2012 року вона перебуває на лікуванні в Центральній клінічній лікарні №5 "Укрзалізниці" в Харкові.

Партію "Фронт змін" створено 26 червня 2007 року під назвою "Народна трудова партія", з жовтня 2009 року вона має нинішню назву. В листопаді 2009 року лідером партії обрали народного депутата Арсенія Яценюка, котрий раніше очолював громадський рух "Фронт змін". Наразі А.Яценюк очолює фракцію "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді.

Партію "Реформи і порядок" (ПРП) створено в жовтні 1997 року. Першим її лідером був Віктор Пинзеник, наразі ПРП очолює народний депутат I, II, IV і VI скликань Сергій Соболєв.

Партію "Народний рух України" (НРУ) було створено у вересні 1989 року (до 1990 року називалася "Народний рух України за перебудову"), вона є однією з найстаріших партій України. Першим керівником партії був Іван Драч, з 2012 року її очолює екс-міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда.

19 травня 2012 року Українська народна партія (УНП) та НРУ об'єдналися в партію "Рух", яку очолив В.Куйбіда. Він заявив про намір об'єднати праві сили в Україні в єдину позапарламентську опозиційну політсилу. Незгодні з об'єднанням, зокрема дипломат Борис Тарасюк (народний депутат фракції "Батьківщина"), який очолював НРУ в 2003-2012 рр., розкритикували об'єднання, розцінивши його як спрямоване на розкол опозиційних сил.

Напередодні парламентських виборів у 2012 році партії "Фронт змін", "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", Народний рух України, партії "Народна самооборона", "За Україну!" та "Реформи і порядок" створили об'єднану опозицію. В Декларації єдності зазначалося, що українське законодавство забороняє участь у виборах блоків, тому єдиний список об'єднаної опозиції сформовано на основі партії "Батьківщина" як найбільш рейтингової опозиційної сили.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА