13:27 18.07.2017

Заява Захарченка про "Малоросію" розрахована на міжнародні організації - думка

4 хв читати
Заява Захарченка про "Малоросію" розрахована на міжнародні організації - думка

Заява глави "ДНР" Олександра Захарченка про начебто заснування на території України якоїсь держави з назвою "Малоросія" зі столицею в Донецьку, найімовірніше, не матиме якихось практичних наслідків та є здійсненим неадекватним способом тактичним ходом, спрямованим на країни Заходу і міжнародні організації, вважає голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"У цього висловлювання є дві сторони: неадекватність Захарченка - це найпростіша версія, він багато робить неадекватних заяв. Друга - через таку специфічну форму намагаються злякати західні організації, намагаються погрожувати новою ескалацією, новим витком кризи в Україні", - сказав В.Фесенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Політолог зазначив, що ця заява О.Захарченка загалом вписується в низку зроблених ним раніше висловлювань про наміри розширити контроль "ДНР" на інші території України, а також захопити території інших держав Європи. При цьому всі ці висловлювання і бажання неможливо було реалізувати з огляду на наявні сили і засоби.

"Захарченко робить багато безглуздих, неадекватних заяв, які стосувалися і того, що він прийде до Києва, що його треба чекати в Берліні, а він таке також говорив на 9 травня, ну і зараз, знову про "Малоросію". Це все прояв неадекватності - найголовніше. Усі подібні заяви, а їх у нього вже було багато - це прояв неадекватності, передусім політичної неадекватності, Захарченка. Ця людина не на своєму місці, не по Савці свитка, навіть із погляду таких суто сепаратистських проектів. Людина просто неадекватна, але при цьому любить рисуватися і грати роль такого донецького Наполеона", - висловив думку він.

При тому, додав В.Фесенко, що ні у "ДНР", що контролює частину Донецької області, ні в "ЛНР", що утримує частину Луганської області, немає необхідних ресурсів для витіснення ЗСУ за межі областей, а утримувати окуповані території вони можуть лише за значної підтримки з боку РФ.

"Реально сам Захарченко, не кажучи вже про (т. з. главу "ЛНР" Ігоря - ІФ) Плотницького, нічого сам зробити не може. У нього для цього немає ні ресурсів, ні можливостей. Сам Захарченко без російської підтримки не може навіть утриматися в Донецьку, а не те, що захопити всю Україну або створити якусь велику "Малоросію". Навіть розширення сфери впливу "ДНР" або "ЛНР" неможливе без російської підтримки, вже не говорячи про якісь більш амбітні плани. Тому будь-яке загострення або активізація кризових ситуацій на Донбасі, вона можлива лише за підтримки Росії", - сказав він.

Політолог не виключив, що О.Захарченку "його московські куратори порадили зробити таку заяву, не особливо піклуючись про форму".

"Форма мала бути захарченківська, ось така специфічно неадекватна. Але суть заяви в тому, що, мовляв, це натяк, це сигнал міжнародним організаціям, що якщо вся справа триватиме так, то війна може поновитися, криза може посилитися. Ось у чому сенс сигналу до міжнародних організацій", - висловив думку В.Фесенко.

Він не виключив також намір таким чином вплинути і на президента Франції Еммануеля Макрона напередодні анонсованих переговорів лідерів "Нормандського формату" (Німеччина, Франція, Україна Росія).

"Якщо це зроблено з подачі його (О.Захарченка - ІФ) московських кураторів, це зроблено для того, щоб полякати трохи Макрона, (канцлера ФРН Ангелу - ІФ) Меркель цим не злякаєш. Ось спробувати Макрона трохи полякати перед телефонними переговорами "Нормандської четвірки", - припустив політолог.

При цьому В.Фесенко звернув увагу на реакцію російських політиків, яка полягає в певному публічному дистанціюванні РФ і покладанні відповідальності на О.Захарченка.

"Росія дистанціюється від цього. Звичайно ж, Росія не хоче виступати в ролі порушника (Мінських домовленостей - ІФ). У тому й справа. Вони дистанціюються, мовляв, якби що - це не зовсім адекватний Захарченко щось там бовкнув, тим паче бовкав він уже багато", - зазначив він.

Політолог спрогнозував, що з високою ймовірністю після цієї заяви не буде ніяких демаршів типу виходу "ДНР" із Мінського процесу, і "це все тактичні ігри": "Не потрібно робити з мухи слона, а із Захарченка - щось серйозне. Можемо спокійно відпочивати і не звертати уваги на чергові нісенітниці Захарченка".

"Тому дві версії найбільш імовірні. Це черговий неадекватних пасаж Захарченка, від якого навіть Москва дистанціюється. Друге, можливо, що таким чином намагаються вкотре полякати Захід ескалацією кризи на Донбасі", - резюмував В.Фесенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА