13:40 18.07.2017

Заява Захарченка про "Малоросію" - це не вихід із Мінського процесу, це підняття ставок у переговорах

3 хв читати

Заяви глави так званої ДНР Олександра Захарченка про заснування нової держави "Малоросія" - це не вихід із Мінського переговорного процесу, а підвищення ставок у переговорах щодо статусу окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), вважає політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Ніякий це не вихід із переговорного процесу, оскільки той, хто вийде з переговорного процесу, той лише допоможе не собі і не Росії, а допоможе Україні", - сказав В.Карасьов агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він зазначив, що прихильність Мінським угодам і з боку України, і з боку західних партнерів фактично стояла на заваді для ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу і про визнання ОРДЛО тимчасово окупованими територіями.

"Тому, якщо "ДНР"/"ЛНР" і Росія, що стоїть за ними, вийдуть із Мінських угод, то вони лише відкриють шлях до ухвалення такого закону та визнання цих територій тимчасово окупованими, з усіма подальшими наслідками і зобов'язаннями, зобов'язаннями з боку Росії", - сказав політолог.

На його думку, така заява О.Захарченка - це спроба підняти ставки в переговорному процесі, зокрема після призначення спеціальним представником США з питань України Курта Волкера.

"Розцінювати це слід якраз навпаки - не вихід із переговорних позицій, а завищення ставок. Підвищення ставок і завищення торгових позицій на переговорах із Мінських угод і про майбутнє Донбасу. Усе це під Волкера - після призначення Волкера все робиться для того, щоб під час реалізації Мінських угод, із їхньої точки зору, можна було добитися статусу автономізації або федерального статусу цих територій у складі України. Згідно з Мінськими угодами йдеться лише про особливий режим місцевого самоврядування, не більше. Ось зараз такими заявами вони намагаються вийти за рамки місцевого самоврядування і спробувати під час переговорних позицій щодо реалізації Мінських угод добитися статусу або якоїсь автономії, або федерального статусу", - зазначив В.Карасьов.

За його словами, українська влада зі свого боку має наполягати на тому, що такі заяви О.Захарченка - це порушення Мінських угод, тобто де-факто вихід із Мінських угод.

"Я думаю, що такі заяви прозвучать із боку МЗС та наших перемовників щодо Мінських угод, які беруть участь у рамках Мінської контактної групи. Напевно, президент також скаже на цю тему, що це де-факто означає вихід із Мінського переговорного процесу і з Мінських угод", - сказав політолог.

Раніше цього дня О.Захарченко заявив про заснування нової держави Малоросія. За його словами, столицею Малоросії стає місто Донецьк, а місто Київ залишається історико-культурним центром без статусу столичного міста. Державним прапором Малоросії оголошено прапор Богдана Хмельницького. О.Захарченко також додав, що необхідно буде запровадити в країні надзвичайний стан на три роки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА