19:15 19.10.2017

МОЗ формуватиме політику у сфері охорони здоров'я, не лобіюватиме фармвиробників

2 хв читати
МОЗ формуватиме політику у сфері охорони здоров'я, не лобіюватиме фармвиробників

Міністерство охорони здоров'я України формуватиме державну політику у сфері охорони здоров'я, не здійснюватиме лобіювання фармацевтичних виробників, заявив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

"Важливо, щоб МОЗ займалося тим, що формує державну політику. Воно позбувається практики закупівель, розподілу фінансових потоків, які йшли через нього. Це невластиві Міністерству охорони здоров'я функції. Міністерство охорони здоров'я має формувати правила, за якими працює державна політика", - сказав він на брифінгу в Києві в четвер.

Коментуючи роль фармацевтичних виробників у реалізації медичної реформи, Р.Ілик зазначив, що до передбаченого медреформою гарантованого обсягу медпослуг входить також його лікарське забезпечення.

"Поруч із гарантованою медпослугою визначено гарантований пакет у частині забезпечення доступу до ліків. Тут немає лобізму конкретного фармвиробника, конкретної фармкомпанії або конкретної назви. Є МНН (міжнародна непатентована назва), є форма випуску, є дозування", - сказав він.

Р.Ілик нагадав, що в напрямі амбулаторної медичної допомоги держава реалізовує і розширюватиме програму реімбурсації (відшкодування вартості лікарських засобів), яка наразі має три нозології.

У госпітальному сегменті, за його словами, державна політика буде орієнтована на забезпечення медичних закладів лікарськими засобами відповідно до Національного переліку, до якого вносяться МНН, а не торговельні назви препаратів, визначені протоколами та стандартами лікування.

Р.Ілик наголосив: МНН, форма випуску та дозування стануть основними параметрами, закладеними в основу оновленої системи бюджетних закупівель лікарських засобів, яку МОЗ розробляє на електронному майданчику ProZorro.

За його словами, МОЗ працює над упровадженням в Україні електронного рецепта та системи eHealth.

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер підтримала у другому читанні та в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327), який дає старт медичній реформі.

На думку генерального директора фармацевтичної компанії ТДВ "ІнтерХім" (Одеса) Анатолія Редера, медична реформа та зміни в системі охорони здоров'я мають передбачати збалансовану фармацевтичну політику.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА