19:47 19.10.2017

Медреформу ВР проголосувала в підготовленій до другого читання редакції, співоплати за медпослуги не буде

3 хв читати
Медреформу ВР проголосувала в підготовленій до другого читання редакції, співоплати за медпослуги не буде

Верховна Рада проголосувала медичну реформу - законопроект №6327 - у редакції, підготовленій до другого читання, під час голосування поправок законопроект не було розбалансовано і спотворено, повідомив заступник керівника фракції "БПП" Сергій Березенко.

"Прийнято редакцію, яка була затверджена комітетом з охорони здоров'я ще влітку 2017 року. Під час голосування щодо поправок опоненти реформи намагалися всіляко спотворити закон і розбалансувати його. Але нам вдалося повернути всі ті правки, за які голосував комітет, і проголосувати законопроект у тому вигляді, який був переданий до другого читання. Його не спотворили в процесі розгляду поправок", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

С.Березенко зазначив, що проголосовані в першому і другому читанні законопроекти - "це абсолютно різні закони", оскільки в першому читанні законопроекту №6327 були елементи співоплати.

"Жодних співоплат не існує на сьогодні, є лише держпокриття", - сказав він.

При цьому С.Березенко наголосив, що в законопроекті зафіксовано: з 2018 року витрати на систему охорони здоров'я становлять не менше ніж 5% ВВП.

"Закон передбачає виділення не менше ніж 5% від ВВП, починаючи з 2018 року. Нам би дуже хотілося, щоб уряд мав можливість виділити такі кошти", - сказав він.

За словами С.Березенка, проголосований закон передбачає виділення додаткового фінансування, зокрема на програми реімбурсації (відшкодування вартості) "Доступні ліки" та на програми лікування деяких захворювань.

"Залишається діяти програма реімбурсації, залишається програма щодо онкохворих, щодо СНІДу, лікування за кордоном. На ці програми будуть виділені додаткові гроші. Сумарно ми розраховуємо, що в перспективі це буде 6-6,5%, до 7% ВВП. Це дуже значні кошти", - сказав він.

С.Березенко також зазначив, що законопроект закладає юридичні механізми фінансування медпослуги, а не койко-місця. При цьому повне припинення фінансування койко-місць заплановане з 2020 року.

"До 2020 року буде перехідний період", - сказав він, зазначивши, що запровадження перехідного періоду було однією з поправок, завдяки якій вдалося отримати підтримку депутатів.

"За один момент неможливо взяти й змінити систему. Повністю на фінансування медпослуги ми перейдемо з 2020 року. На 2018-2019 рр. ми зробимо перехідний період", - сказав він.

С.Березенко також зазначив, що з січня 2018 року "буде перехід первинної медичної допомоги". "Кожен матиме сімейного лікаря, якого обере. Буде боротьба за пацієнта сімейних лікарів. За кожного пацієнта сімейний лікар отримає певну суму грошей. Сподіваємося, що в 2018 році ця сума становитиме 370 грн", - сказав депутат.

При цьому С.Березенко наголосив, що з 1 січня 2018 року медичні заклади, які не перейдуть на нову систему, продовжать працювати у рамках наявної системи.

"У разі, якщо десь не змогли підготувати сімейних лікарів, то, за рішенням Кабміну, там можна буде виділяти медичну субвенцію на бюджети органів місцевої влади, щоб збереглася та система, яка є нині, щоб не зруйнувати те, що є, не побудувавши нового", - сказав він.

"Ми розуміємо, що за два місяці змінити систему неможливо. Ця поправка, плавний перехід, консолідувала залу, і в результаті ми отримали 240 голосів", - сказав він.

За словами С.Березенка, проголосований у схваленій парламентським комітетом з охорони здоров'я редакції законопроект не даватиме приводу для протидії йому з боку професійного співтовариства.

"Для опору тепер немає підстав: якщо не хочете працювати по-новому, працюйте по-старому, але по-новому медики зароблятимуть більше", - наголосив заступник голови фракції "БПП".

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер підтримала в другому читанні і в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів (№6327), який дає старт медичній реформі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА