15:07 09.11.2017

У "Самопомочі" та "Батьківщині" побоюються адмінресурсу на виборах зі зміною закону про держслужбу

3 хв читати

Ухвалення парламентом закону (№7126) про внесення змін до законодавства з окремих питань державної служби нівелює реформу останніх років у цій сфері, вважає керівник фракції "Самопоміч" у Верховній Раді Олег Березюк.

"І ці два роки, які принесли успіх у невеликій реформі державної служби, нівельовані повністю", - сказав він із трибуни парламенту під час розгляду відповідного проекту закону в четвер.

"Це реваншистський законопроект... Президент України вирішив адмінресурсом провести вибори президента, парламенту наступного разу, щоб олігархат залишився у Верховній Раді і на місцях. Це економія грошей партії. Тому що сьогодні керівники держадміністрацій будуть керівниками виборчих штабів за державний рахунок", - заявив він.

У свою чергу член профільного комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Альона Шкрум (фракція "Батьківщина") з трибуни парламенту заявила, що ця законодавча ініціатива суперечить міжнародним зобов'язанням України.

Вона пояснила, що після набуття чинності цим законом голови місцевих держадміністрацій, їхні заступники зможуть бути членами політичних партій, очолювати фракції політпартій у місцевих радах.

"Вони фактично знову будуть політиками і керуватимуть політичною діяльністю. На жаль, роблять це з однією метою - і не треба тут прикриватися благими намірами і війною - робиться це з метою провести вибори... адмінресурсом за допомогою свого закритого призначення голів місцевих державних адміністрацій", - сказала А.Шкрум.

"Маски знято. Гра в демократію, я так розумію, в нашій країні завершилася", - додала нардеп.

Раніше в четвер Верховна Рада підтримала за основу і в цілому законопроект (№7126) про внесення змін до деяких законів щодо окремих питань проходження державної служби.

Таке рішення підтримали 234 народні депутати на пленарному засіданні в четвер.

Документ, зокрема, передбачає зміни до закону про державну службу, згідно з якими посади голів місцевих державних адміністрацій, їхніх заступників не належатимуть до категорії держслужби.

Таким чином, закон України "Про державну службу" не поширюватиметься на голів місцевих держадміністрацій та їхніх заступників.

Водночас ухвалений у цілому парламентом законопроект передбачає, що до категорій посад держслужби належатимуть керівники і заступники структурних підрозділів місцевих держадміністрацій, апаратів місцевих адміністрацій.

При цьому, згідно з ухваленими змінами до закону "Про державну службу", ст. 91 "Особливості проходження державної служби в окремих державних органах" поширюватиметься на керівників центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів, а також на їхніх заступників.

Крім того, ці зміни передбачають, що керівників центральних органів виконавчої влади, що не є членами Кабміну, та їхніх заступників призначатиме на посаду і звільнятиме Кабмін у порядку, передбаченому законодавством.

Цими змінами зі ст. 91 також вилучено норму про те, що голів місцевих державних адміністрацій призначає і звільняє президент за поданням уряду, а пропозиції щодо кандидатур на ці посади вносить до Кабміну комісія за результатами конкурсного відбору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА