13:00 28.11.2017

Україну обманули з Будапештським меморандумом, і це мають визнати усі - Аваков

2 хв читати
Україну обманули з Будапештським меморандумом, і це мають визнати усі - Аваков

 Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що країни-підписанти не виконали умов Будапештського меморандуму 1994 року, залишивши Україну перед лицем небезпеки, і цей факт мають визнати всі партнери, повідомляє департамент комунікації МВС України.

"У лексику наших американських партнерів потрібно вводити слова з Будапештського меморандуму, який гарантував Україні територіальну цілісність і незалежність в обмін на передачу ядерного потенціалу. І західний світ обманув Україну", - сказав А.Аваков під час VIIІ Національного експертного форуму "Україна: у прагненні до рівноваги" в Києві у вівторок.

При цьому він зазначив, що в Україні цінують підтримку інших країн у ситуації, що склалася, але протистоїть агресії країна самостійно. "Ми дуже вдячні за підтримку і за санкції. Але Україну залишили сам-на-сам з агресором. Цей факт треба сформулювати - і це повинна бути реальна політика України", - сказав міністр.

"І якщо ви говорите, що Будапештський меморандум не був юридичним документом, то яким документом є Мінські угоди, хто їх підписав?", - додав А.Аваков.

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) - міждержавний документ, що гарантує дотримання положень Заключного акта ОБСЄ, Статуту ООН і ДНЯЗ стосовно України як держави-учасниці договору, що не має ядерної зброї. Підписаний 5 грудня 1994 р. лідерами України, США, Великої Британії та РФ.

Франція та Китай - два інші учасники ДНЯЗ, що володіли на момент підписання Будапештського меморандуму ядерною зброєю, надали аналогічні гарантії, зробивши відповідні заяви, але не поставили своїх підписів під цим документом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА