13:43 08.12.2017

Венеціанська комісія рекомендує продовжити перехідний період до повноцінного застосування "мовної статті"

2 хв читати
Венеціанська комісія рекомендує продовжити перехідний період до повноцінного застосування "мовної статті"

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) рекомендує Україні продовжити перехідний період до повноцінного застосування статті про мову навчання в законі "Про освіту", повідомляють в українському Міністерстві освіти і науки з посиланням на висновки комісії від 8 грудня.

"Одна з важливих рекомендацій комісії - продовжити перехідний період для імплементації статті. Так, наразі закон "Про освіту" визначає, що повноцінно набути чинності мовна стаття має у 2020 році", - йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти України, оприлюдненому в п'ятницю вдень.

У міністерстві погоджуються, що з педагогічної точки зору продовження перехідного періоду є обґрунтованим, і повністю підтримують цю рекомендацію.

"Комісія також підкреслила, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН і планує зробити", - йдеться в повідомленні.

Цей пункт передбачає, що в навчальних закладах відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома або більше мовами - державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА