19:56 22.12.2017

Експерти презентували Порошенку законопроект про Антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій фахівців ОБСЄ та висновків Венеціанської комісії

4 хв читати

Деякі експерти презентували в п'ятницю президентові України Петру Порошенку законопроект про Антикорупційний суд, який враховує рекомендації фахівців ОБСЄ та висновки Венеціанської комісії. Цей документ буде направлено до Верховної Ради.

Як повідомляє прес-служба глави Української держави, на цій зустрічі засновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе повідомив, що законопроект про Антикорупційний суд включає найкращу міжнародну практику в різних країнах, експертні рекомендації фахівців ОБСЄ та висновки Венеціанської комісії. "Ми маємо досвід роботи над Національним антикорупційним бюро, яке і до сьогодні в міжнародному співтоваристві є позитивним прикладом і довів свою ефективність. Ту практику, яка у нас була тоді, ми будемо чітко використовувати в цьому питанні", - зазначив він.

У свою чергу науковець і експерт ОБСЄ Анатолій Заєць розповів, що цей проект закону розроблений на основі концепції, яка була вироблена експертами під егідою ОБСЄ, після ретельного експертного відбору відповідних фахівців. При цьому він висловив упевненість, що рівень законопроекту високий і "дозволяє вести фахову дискусію в стінах Верховної Ради".

Президент України на зустрічі з експертами зазначив, що за 2016-2017 роки органи Генеральної прокуратури, НАБУ, Служби безпеки України, Національної поліції передали до судів близько 5 тис. антикорупційних справ. Проте важливо, щоб ці справи не потрапили "в довгу шухляду", щоб суди "не штампували випуск підозрюваних на волю", щоб був "справедливий, незалежний, об'єктивний український суд".

За словами П.Порошенка, мірилом ефективності має бути не кількість відкритих корупційних справ, а "кількість вироків і злочинців, які мають опинитися у в'язниці".

Глава держави зазначив, що це комплексне питання: з одного боку, має бути чистота розслідувань, професіоналізм слідчих, абсолютна деполітизованість та об'єктивність; з іншого боку - ефективна боротьба за очищення суддів, за формування абсолютно прозорої та ефективної нової суддівської команди.

Він нагадав, що під час ухвалення судової реформи півтора року тому було передбачено створення спеціалізованого антикорупційного суду, але деякий час робота над цим питанням була заблокована, оскільки у Верховній Раді були вже зареєстровані законопроекти про антикорупційні суди. Президент звернувся до експертів, щоб вони врахували рекомендації Венеціанської комісії та розробили законопроект про Антикорупційний суд.

"Я як президент продемонстрував політичну волю. Ми це вносимо. Для мене ключова позиція щодо врахування висновків Венеціанської комісії. Причому не допускаємо жодних політичних тисків ні від кого, і об'єктивне законодавство має бути якнайшвидше проголосоване у Верховній Раді", - наголосив П.Порошенко.

Він також зазначив, що законопроект про Антикорупційний суд має врахувати важливі позиції, зокрема щодо іноземних експертів, гарантії безпеки для суддів Антикорупційного суду, прозорості та незалежності добору кандидатів у судді, оскільки "виклики надзвичайно великі".

"Я дуже щасливий, що процес не зупиняється на розробці законопроекту і передачі його президенту, буде подальша боротьба за цей законопроект, підтримка, захист, бо багато хто не зацікавлений в цьому законопроекті, його критикуватимуть. У нас має бути спільна позиція щодо надзвичайної важливості зазначеного законопроекту та імплементації і створення Антикорупційного суду. Бажано, щоб це було завершено в 2018 році", - сказав П.Порошенко.

Глава держави нагадав, що в держбюджеті, за його пропозицією, передбачено кошти на створення Антикорупційного суду.

За інформацією прес-служби, в нараді взяли участь засновник Фонду інновацій та розвитку Г.Вашадзе, науковець А.Заєць, директор Фонду інновацій та розвитку Роман Яковлєв, суддя Вищого спеціалізованого суду України Валентин Сердюк і заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов.

Як повідомлялося, Верховна Рада на засіданні 21 грудня відкликала законопроект №6011 про Антикорупційний суд авторства деяких парламентарів. Цей законопроект був зареєстрований групою народних депутатів у лютому 2017 року і внесений парламентом до порядку денного сесії. Пізніше ВР неодноразово намагалася зняти з його розгляду, щоб відкрити шлях для реєстрації нової ініціативи, проте депутати щоразу не давали необхідної кількості голосів.

Раніше президент України Петро Порошенко наполягав на якнайшвидшій підготовці законопроекту про Антикорупційний суд із тим, щоб до кінця 2017 року підписати відповідний закон.

7 грудня П.Порошенко закликав народних депутатів зняти з порядку денного парламенту проект закону №6011 і попередив, що в іншому разі буде змушений внести до Верховної Ради свій варіант законодавчої ініціативи.

Вранці 21 грудня народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм заявив, що П.Порошенко має намір внести до ВР законопроект про Антикорупційний суд протягом цього дня, а Міжнародний валютний фонд (МВФ), у свою чергу, наполягає, щоб документ був ухвалений у першому і другому читанні до 25 січня 2018 року. При цьому депутат зазначив, що концепція законопроекту, його основні положення та бачення президента невідомі.

Представник глави держави в парламенті Ірина Луценко заявила 21 грудня, що президент ймовірно внесе до ВР проект закону про Антикорупційний суд вже наступного року: "Напевно, наступного року вже".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА