11:18 28.12.2017

Реструктуризація судів відбуватиметься в 2018 р.

2 хв читати
Реструктуризація судів відбуватиметься в 2018 р.

Реструктуризація судів у рамках судової реформи відбуватиметься в 2018 році, повідомив заступник глави Адміністрації президента України Олексій Філатов.

"Стосовно судової системи нас очікує реструктуризація, що передбачатиме ліквідацію, створення і реорганізацію судів. Буде змнінено судову карту. Не буде більше судів, в яких є лише три судді, один з яких - на лікарняному, інший - у декретній відпустці, а у третього закінчилися повноваження і в результаті в районі відсутнє правосуддя", - сказав він журналістам у середу.

О.Філатов зазначив, що у рамках реструктуризації районні суди укрупнюватимуть.

"Створюватимуть окружні суди, що об'єднують два-три райони. Стандартною кількістю мають бути 9-12 суддів в окружному суді. Це не означає, що громадянам доведеться їздити до сусіднього району - вони звертатимуться до суду як у своєму районному центрі, так і туди. Там буде приміщення суду, в якому будуть судді, канцелярія, але юридично це буде окружний суд, об'єднаний із судами сусідніх районів. Якщо в конкретному районі з якихось причин судді не буде, то у громадянина буде можливість звернутися до суду в сусідньому районі", - пояснив він.

Крім того, О.Філатов повідомив, що районні суди в містах також укрупнюватимуться.

"Це загальноєвропейський тренд. Згідно з дослідженнями CEPEJ, організаційна ефективність суду починається з 60 суддів. Навряд чи зараз такий стандарт у нас практично можливий, але і судів з трьох суддів теж більше не буде. У міських окружних судах, ймовірно, може бути 30-40 суддів", - сказав він.

Він також повідомив, що в рамках реорганізації судів зазнають змін й апеляційні округи.

"Там теж відбудеться певна оптимізація. Наприклад, є апеляційний суд із дев'ятьма суддями. За такої кількості постає питання про доцільність бюджетних витрат на нього як на окремий суд. Тому, напевно, буде прийнято рішення про приєднання до сусідніх апеляційних округів", - сказав він, наголосивши на необхідності підвищення ефективності судової системи, інфраструктурних одиниць.

За словами заступника голови АП, відповідний указ президента може бути видано найближчим часом.

Як наголосив О.Філатов, рішення про ліквідацію або реорганізацію судів суттєво не вплине на роботу системи правосуддя.

"Відповідно до закону, ухвалення рішення про ліквідацію суду не означає, що суд припиняє функціонування. Він припинить функціонування, коли в цьому окрузі буде створено і практично запрацює новий суд. Тому буде певний перехідний період", - сказав він.

Як повідомлялося, Вища рада правосуддя (ВРП) погодилася з проектами указу президента України, що передбачають ліквідацію 142 місцевих судів і створення замість них 74 окружних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА