Політика

Керівники країн G7 і ЄС заявили про невизнання виборів у Венесуелі

Лідери країн групи G7 і Євросоюзу заявили про своє невизнання підсумків президентських виборів у Венесуелі 20 травня.

"Без згоди прийняти міжнародні стандарти і без забезпечення основних гарантій інклюзивного, справедливого і демократичного процесу ці вибори і їхні результати не мають легітимності та довіри", – йдеться у спільній заяві керівників країн G7 і ЄС, поширеній в середу.

"У зв'язку з цим ми засуджуємо президентські вибори у Венесуелі і їх результат, оскільки він не представляє демократичну волю громадян Венесуели. Уряд Венесуели втратив можливість для необхідного термінового виправлення політичного курсу", – наголошується в документі.

Лідери G7 і ЄС відзначають утвердження режимом Ніколаса Мадуро авторитарної влади, тоді як "народ Венесуели, як і раніше, страждає від порушень прав людини та серйозних втрат, що викликають зростаюче переміщення населення, яке зачіпає країни у всьому регіоні".

"Ми солідарні з народом Венесуели і закликаємо режим Мадуро відновити конституційну демократію у Венесуелі, призначити вільні і справедливі вибори, які можуть справді відобразити демократичну волю народу, негайно звільнити усіх політичних в'язнів, відновити повноваження Національної асамблеї і забезпечити повний, безпечний та безперешкодний доступ гуманітарних операторів", – наголошується в заяві керівників G7 і ЄС.

"Ми, як і раніше, підтримуємо мирне, переговорне і демократичне вирішення кризи у Венесуелі та надання населенню Венесуели гуманітарної допомоги", – заявили лідери "сімки" і Євросоюзу.

Як повідомлялося, під час дострокових президентських виборів президент Венесуели Н.Мадуро був переобраний на посаду глави держави. Загалом Н.Мадуро отримав понад 5,8 мільйона голосів (близько 68%).

Цього тижня президент США Дональд Трамп підписав указ, який забороняє американським громадянам проводити транзакції, що мають причетність до державного боргу Венесуели. У Білому домі також заявили, що указ Д.Трампа обмежує можливості венесуельської влади продавати активи "за низькою ціною за рахунок народу Венесуели".

Тим часом, у середу в МЗС РФ закликали поважати вибір венесуельського народу, назвавши невизнання низкою країн результатів президентських виборів у Венесуелі контрпродуктивним.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ