Політика

Україна передала до ПА НАТО доповідь щодо розробки Росією біологічної та хімічної зброї

Українська делегація в ПА НАТО підготувала доповідь щодо розробки Росією біологічної та хімічної зброї, повідомила народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко", голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз.

"Під час засідання Комітету цивільного виміру і безпеки ПА НАТО передала партнерам доповідь, підготовлену нашою командою, яка стосується досліджень російських науково-дослідних інститутів у сфері розробок біологічної та хімічної зброї", - написала І.Фріз на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук, повідомляє прес- служба партії "БПП" у суботу.

За її словами, вбивство Олександра Литвиненка в Лондоні із застосуванням полонію і спроба вбивства Сергія Скрипаля в Солсбері - це наочний приклад того, як РФ застосовує зброю масового знищення за кордоном.

"Як мінімум, останні три роки Росія веде дослідження вірусів геморагічних лихоманок, зокрема Ебола і Марбург, видаючи це за спроби розробки вакцин. Насправді йдеться про повернення до радянських розробок поєднання Ебола з вірусом віспи. Це підтверджує аналіз більш ніж п'яти тисяч позицій державних закупівель та наукової активності декількох російських установ, які перебувають під МО РФ. Разом з цим інша дослідницька організація активно закуповує і проводить дослідження, які вказують на розробку нових бойових отруйних речовин з властивостями нервовопаралітичних газів. Відповідну доповідь передано також до штаб-квартири Альянсу", - написала І.Фріз.

На її переконання, враховуючи доповідь Лорда Джоплінга необхідно ознайомлення членів ПА НАТО з репортом, що фокусує увагу також на питанні застосування хімічної і біологічної зброї масового ураження.

"Не виключаю перспектив включення цього аспекту до заключної доповіді лорда Джоплінга, як ще однієї загрози в рамках гібридних дій Росії проти інших держав", - додала вона.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ